Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Trufle - złoto w kuchni

Ich smak dociera w każdy zakątek, a ich silny aromat uwodzi każdego smakosza. Trufle to najwykwintniejsze na świecie grzyby, które przemienią każde danie w kulinarne cudo.

Pół metra pod ziemią, w kredowej glebie i pośród korzeni dębów – to tam trufle rozwijają swój nieporównywalny do niczego aromat i smak. Sekret tego, gdzie rosną najlepiej, wciąż nie został odkryty, dlatego też te najwykwintniejsze na świecie grzyby rzadko udaje się hodować.


Trufla - MAKRO Inspiracje
Do ich znalezienia wykorzystuje się głównie psy, w przeciwieństwie do równie często wykorzystywanych w tym celu świń – nie jedzą trufli, które znajdą.

Na świecie jest około 70 gatunków trufli, z których w gotowaniu wykorzystuje się w zasadzie tylko trzy. Najbardziej znane z nich pochodzą z Périgord we Francji i są czarne. Nie należy ich mylić z czarnymi letnimi truflami, na które można natrafić w wielu krajach południowej i południowo-wschodniej Europy. Aromat tych jest bardzo wyrazisty i wieloaspektowy, w smaku są lekko ostre. W kontraście do nich zapach czarnych trufli jest delikatniejszy, pachną słodkawą ziemią. Czarny gatunek jest silniejszy, intensywniejszy, białe trufle są lżejsze i delikatniejsze w smaku. Sezon na białe trufle trwa od października do końca grudnia, na czarne trufle aż do marca.

Wymagają one bardzo niewielu przygotowań. Trufle same w sobie mają mnóstwo smaku, drobno starte zamieniają makarony, dania z ziemniaków czy jajek w wykwintne potrawy. Te kuchenne klejnoty równie doskonale pasują do ryb i dań z drobiu. Klasyką jest również sos truflowy z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Białe trufle zawsze je się na surowo, inaczej ich unikalny smak znika. Czarna odmiana może być gotowana, ale tylko przez chwilę i w niezbyt wysokich temperaturach.
Rada
Trufle powinno się zjadać jak najszybciej po zebraniu, schłodzone do temperatury około 4°C te najszlachetniejsze jadalne grzyby na świecie wytrzymają około tygodnia, czarne nieco dłużej niż białe.