Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Trufle


trufle - krok po kroku

Przygotowanie

Przepis na ok. 25 sztuk
Czas przygotowania: ok. 30 min. + czas na ostygnięcie


Składniki do masy truflowej:   
125 g śmietany 3 łyżki likieru pomarańczowego
350 g gładkiej kuwertury czekoladowej 2 łyżeczki cynamonu
75 g masła  

Składniki do obtoczenia:
Posiekane pistacje, migdały lub orzechy, kakao, cukier puder 

Zobacz przepis - krok po kroku

trufle - krok po kroku
trufle - krok 1
Pokrój drobno kuwerturę.
trufle - krok 2
W rondelku podgrzej śmietanę, a następnie dodaj masło.
trufle - krok 3
Powoli rozpuść kuwerturę w ciepłej śmietanie. 
trufle - krok 4
Dodaj odrobinę cynamonu i likier pomarańczowy, aby wzmocnić smak.
trufle - krok 5
Całość dobrze wymieszaj. Powstałą w ten sposób masę truflową wstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby ostygła.
trufle - krok 6
Po tym czasie możesz zacząć formować z masy małe kulki za pomocą dwóch łyżek.
trufle - krok 7
Jeśli chcesz uzyskać jednorodny, okrągły kształt, wyrabiaj kuleczki ręcznie.
trufle - krok 8
W tym celu ręce muszą być jak najbardziej zimne. Dlatego przygotuj sobie naczynie z lodem, w którym będziesz schładzać dłonie co jakiś czas.
trufle - krok 9
Na koniec obtocz czekoladowe kuleczki w składnikach, na które masz ochotę.
trufle - krok 10
Stwórz własny zestaw eleganckich trufli, ciesz się ich pięknym wyglądem i zniewalającym smakiem!