Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tortellini z nadzieniem z królika


Rigatoni z chorizo

Przygotowanie

Porcja dla: 6 osób / Czas przygotowania: około 2,5 godziny

Składniki:  na makaron tortellini

 400 g semoliny  1 łyżka oliwy z oliwek
 4 jaja  Gałka muszkatołowa

Składniki: na nadzienie:
 
 600 g udek z królika  50 g parmezanu
 10 gałązek tymianku  50 g orzeszków piniowych
 2 szalotki  Sól
 1 marchew  Pieprz
 2 gałązki selera naciowego  Gałka muszkatołowa
 2 gałązki majeranku  Oliwa z oliwek
 250 g ricotty  

Propozycja win:

Idealnym dodatkiem jest regionalne czerwone wino pełne charakteru, takie jak Primitivo di Manduria DOC z Apulii lub Montepulciano d’Abruzzo DOC.

  • Rada:
    Przed podaniem przemieszaj ravioli z masłem, oliwą z oliwek, odrobiną wody w której gotował się makaron i odrobiną startego parmezanu. 
krok 1
Dokładnie zagnieść wszystkie składniki na makaron. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut.
krok 2
Przyprawić delikatnie królicze udka solą i pieprzem a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 90 °C przez 2 godziny z dodatkiem tymianku i dużej ilości oliwy z oliwek. Wyciągnąć, osuszyć z tłuszczu i pokroić mięso w drobną kostkę.
krok 3
Pokroić drobno szalotki, marchewkę i seler następnie podsmażyć sauté w odrobinie oliwy z oliwek, aż się zeszklą. Następnie dodać majeranek.
krok 4
Połączyć mięso z warzywami, ricottą, startym parmezanem i orzeszkami piniowymi. Doprawić całość solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
krok 5
W międzyczasie rozwałkować cienko ciasto na tortellini. Wykroić kółka za pomocą okrągłej wycinarki. Na środek każdego kółka z ciasta, wyłożyć niewielką ilość nadzienia.
krok 6
Zwilżyć krawędzie ciasta i założyć je na siebie tak by powstał kształt półksiężyca. Złapać wierzchołki i przycisnąć do siebie. Gotować tortellini w osolonej wodzie przez 5 minut.
krok 7
Przystroić i podawać.