Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Terrina z wędzonego łososia


Terrina z wędzonego łososia - MAKRO Inspiracje

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 30 minut + czas chłodzenia

Składniki
 
400 g wędzonego łososia 20 ml pastisu 
100 g wędzonego filetu halibuta 1 pęczek kopru
3 łyżki crème fraîche 1 pęczek natki pietruszki
4 listki żelatyny 1 cytryna
50 ml bulionu rybnego Sól, pieprz

 
terrina z wędzonego łososia

Przygotowanie

terrina z wędzonego łososia - krok 1
Pokroić halibuta na cienkie paski i obtoczyć w koperku. Zmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie.
terrina z wędzonego łososia - krok 2
Rozgnieść wędzonego łososia na purée z crème fraîche i łyżką posiekanego koperku. Doprawić odrobiną soli i pieprzu do smaku.
terrina z wędzonego łososia - krok 3
Dobrze odcisnąć żelatynę i podgrzewać ją wraz z bulionem rybnym i pastisem, aż się rozpuści. Następnie dodać mieszankę z łososia i dokładnie wymieszać.
terrina z wędzonego łososia - krok 4
Rozprowadzić mieszankę równo na kawałku folii spożywczej i umieścić kawałki halibuta na środku.
terrina z wędzonego łososia - krok 5
Ostrożnie zwinąć w roladę…
terrina z wędzonego łososia - krok 6
… i skręcić końce folii na kształt cukierka. Owinąć całość folią aluminiową. Terynę chłodzić przez około 5 godzin.
terrina z wędzonego łososia - krok 7
Przed podaniem posiekać drobno pietruszkę i skórkę z cytryny.
terrina z wędzonego łososia - krok 8
Terynę obtoczyć w ziołach.
terrina z wędzonego łososia - krok 9
Pokroić roladę w plastry.
terrina z wędzonego łososia - krok 10
Podawać ze świeżymi warzywami, na przykład jako przystawkę.