Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Terrina serowa z kasztanami

Aby przygotować tę przystawkę z terriny, potrzebujesz białego wina, gruszkowego brandy, masła, miodu, serka śmietankowego no i oczywiście podstawa - obrane kasztany jadalne.


Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania 45 minut plus czas chłodzenia

Terrina serowa z kasztanami
Składniki:
 
500 g obranych kasztanów jadalnych
200 g crème fraîche
300 ml białego wina
200 ml śmietany
200 ml soku jabłkowego
1 cytryna
40 ml gruszkowego brandy Williams
20 ml likieru brzoskwiniowego
50 g masła
Sól
2 łyżeczki miodu
Pieprz
12 płatków żelatyny
gałka muszkatołowa
400 g serka śmietankowego
 

Nasza rada:

Podawać z bazylią i owocami granatu

Atrakcyjne alternatywy

Tę przystawkę z terriny można także łatwo zrobić w małych porcjach. Aby tego dokonać, należy napełnić odpowiednie pojemniczki oraz schłodzić. Później można albo udekorować to małe smaczne danie w pojemniczku, albo wyjąć z foremki na talerz i dodać np. syrop z granatu i bazylię.


Przygotowanie

terrina serowa z kasztanami (1)
Najpierw lekko przypiecz kasztany na patelni, potem podlej je białym winem i sokiem jabłkowym i całość gotuj 30 minut do zredukowania. Dodaj gruszkową brandy Williams, masło, miód, dobrze wymieszaj i zostaw do schłodzenia. Z 300 gramów mieszanki zrób purée,  resztę  drobno posiekaj.
terrina serowa z kasztanami (2)
Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie. Zmieszaj serek śmietankowy razem z crème fraîche i śmietaną,  dodaj do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową i trochę skórki z cytryny
terrina serowa z kasztanami (3)
Podgrzej likier brzoskwiniowy razem z sokiem z cytryny, następnie wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i rozpuść ją w miksturze. Dodaj jedną trzecią mieszanki serka śmietankowego i wymieszaj, następnie szybko dodaj resztę mieszanki i wymieszaj. Na końcu dodaj purée z kasztanów i posiekane kasztany , a jeśli zajdzie taka potrzeba, przypraw miksturę raz jeszcze.
terrina serowa z kasztanami (4)
Wlej miksturę do foremki do terriny wyłożonej papierem do pieczenia i, jeśli to możliwe, schładzaj przez noc. Aby podać, wyjmij z foremki, obracając ją, i pokrój na plasterki.