Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tatar z łososia

Surowy łosoś prezentuje się niezwykle smacznie w różnych formach tatara. Zobacz jak przygotować tą przystawkę.
Potrzebne są:
jajko
jasny ocet
duży garnek
chochla
łyżka cedzakowa
Marynowany łosoś - film krok po kroku
MI-losos-marynowany-wideo-460x
krok 1
Duży garnek z wodą stawiamy na płycie i doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy trochę octu (ok. 1 łyżeczkę na litr wody), który przyspiesza ścinanie się białka. Wody nie należy solić, ponieważ sól utrudnia proces ścinania się białka.

krok 2
Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby woda schłodziła się do temperatury między 70 a 80°C. Następnie łyżką mieszamy wodę w garnku w taki sposób, aby powstał wir wodny. Umożliwi to białku owinąć się wokół żółtka. 
krok 3
Wybijamy jajko do szklanki lub na chochlę.
krok 4
Dopraw solą i pieprzem.
krok 5
Jeśli mamy kilka jajek, zawsze wpuszczamy je do garnka jedno po drugim.
krok 6
Po 3-5 minutach (czas gotowania jajek zależy od naszych osobistych preferencji w kwestii ściętego białka) jajko jest gotowe.
krok 7
Wymieszaj wszystko dokładnie i pozostaw na chwilę, żeby smaki połączyły się ze sobą.

krok 8
Podaj w eleganckiej formie, np. w małej łódeczce z ciasta.