Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tartaletki owocowe

Z wierzchu kolorowe i owocowe, od spodu lekkie i kruche: pokryte owocami tartaletki robią na gościach równie duże wrażenie co wymyślne letnie desery z egzotycznymi owocami.

Tartaletki owocowe - soczyste i niezwykle proste

Klasyka w foremce

Tworzenie owocowych tartaletek to wspaniałe pole do popisu dla kreatywnych cukierników. Korzystają oni z całej palety owoców, kremów i różnych odmian ciasta. Tradycyjna podstawa wszystkich tartaletek oraz tart z owocami to kruche ciasto. Sekret tego lekkiego i kruchego ciasta kryje się w szybkim mieszaniu wszystkich składników (ręcznie lub za pomocą miksera) oraz schładzaniu przed pieczeniem. Ciasto zawija się w folię aluminiową i umieszcza w lodówce na 1-2 godziny przed rozwałkowywaniem i przed umieszczaniem go w foremkach. W ten sposób uzyskuje się optymalny smak i konsystencję. Aby zapobiec zmiękczaniu ciasta przez owoce oraz krem stosuje się tzw. pieczenie na ślepo. Aby tego dokonać, umieść ciasto w foremce, zrób widelcem dziurki (zapobiega to tworzeniu się pęcherzyków powietrza) oraz pokryj ciasto arkuszem pergaminu do pieczenia. Na wierzch połóż suszone nasiona roślin strączkowych, takie jak np. groch lub fasola, aby lekko obciążyć ciasto. Całość piecz przez około 10 minut w temperaturze 190°C. Po usunięciu papieru do pieczenia i nasion wstępnie upieczone ciasto można wypełnić zgodnie z przepisem oraz następnie dokończyć pieczenie.
tradycyjne kruche ciasto - bez wody
Wskazówka
Tradycyjne kruche ciasto przygotowuje się bez dodatku wody. Dodając jednak odrobinę wody sprawimy, że ciasto będzie łatwiej uformować.

Zaimponuj gościom: połącz 4 podstawowe składniki

Ciasto – smaczna podstawa

Poza klasycznym kruchym ciastem inne jego rodzaje ciasta także doskonale współgrają z owocami oraz kremem. Schłodzone lub głęboko zmrożone ciasto ptysiowe można szybko i łatwo formować. Jest lekkie i idealnie sprawdza się w formowaniu różnych kształtów. Również ciasto herbatnikowe może nadać tartaletkom całkiem nowego wyglądu. Ubite białko jaj sprawia, że ciasto to jest wyjątkowo lekkie. Wszyscy, którzy chcą połączyć słodkość owoców z lekko kwaśną nutą, mogą za podstawę użyć ciasta drożdżowego.

Krem i spółka

Możesz nadać wyjątkowego smaku tartaletkom owocowym dzięki smacznej bazie. Może to być twaróg, ciasto śmietanowe o różnych smakach (np. waniliowym lub migdałowym) czy nawet śmietana o średniej zawartości tłuszczu, ser mascarpone lub crème-fraîche (lekko ukwaszona śmietana). W zależności od przepisu, krem może się delikatnie rozpuszczać lub mieć bardziej stałą konsystencję (np. z dodatkiem żelatyny). Ci, którzy chcą zachować czystą owocową przyjemność, mogą użyć tradycyjnej polewy do ciast.

Kolorowe owoce

Wszystkie kolory, smaki i kształty. Cukiernicy mają wolny wybór przy dobieraniu owoców do swoich tartaletek. Małe owoce mogą być użyte w całości, duże w kawałkach lub pokrojone. Można też przygotować delikatne purée ze świeżych owoców, aby nadać nowoczesnym tartaletkom szczególnej wytworności.

Posypka

Tartaletki można pokrywać niezliczoną ilością składników. Może to być delikatna posypka z cukru pudru, czasami kapelusik z bezy czy też filigranowe dekoracje czekoladowe. Orzechy i cukierki z orzechami dodają kruchości. Mięta natomiast pozostawia odświeżającą nutę, a tarta skórka owoców cytrusowych to świetny dekoracyjny dodatek.
Tartaletki owocowe - podstawowe techniki

Przepisy kulinarne

Tartaletki jagodowe