Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tartaletki jagodowe

Tartaletki jagodowe

Przygotowanie

Porcje: 6 / Czas przyrządzenia: około 60 minut + czas potrzebny na schłodzenie

Składniki
 
100 g cukru
1 laska wanilii 
200 g zimnego masła Sól
300 g mąki 250 g kremu waniliowego
1 jajko 250 g jagód

tartaletki jagodowe - krok 1
Pokrój masło na małe kawałki i szybko zagnieć je z mąką, cukrem, jajkiem, wyskrobanym miąższem wanilii i szczyptą soli.
tartaletki jagodowe - krok 2
Owiń dobrze ugniecione ciasto folią aluminiową i umieść w lodówce na godzinę.
tartaletki jagodowe - krok 3
Rozwałkuj cienko ciasto na powierzchni posypanej mąką.
tartaletki jagodowe - krok 4
Pokrój ciasto na kawałki odpowiednie dla formy.
tartaletki jagodowe - krok 5
Natrzyj foremki masłem...
tartaletki jagodowe - krok 6
... oraz posyp je mąką.
tartaletki jagodowe - krok 3
Umieść ciasto w foremkach.
tartaletki jagodowe - krok 8
Przekłuj spód widelcem, aby zapobiec formowaniu się pęcherzyków powietrza.
tartaletki jagodowe - krok 9
Pieczenie "na ślepo": przykryj ciasto arkuszem pergaminu do pieczenia oraz dla obciążenia połóż na nie nasiona roślin strączkowych.
tartaletki jagodowe - krok 10
Piecz tartaletki "na ślepo" przez około 12 minut w temperaturze 180°C.
tartaletki jagodowe - krok 11
Usuń nasiona i całość wypełnij kremem waniliowym.
tartaletki jagodowe - krok 12
Na wierzch połóż świeże jagody i tak przygotowane tartaletki piecz przez następne 8 minut.
tartaletki jagodowe - krok 13
Wskazówka: Udekoruj odrobiną śmietanki oraz świeżą miętą.