Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tarta dyniowa



Tarta dyniowa przygotowanie - MAKRO Inspiracje
Tarta dyniowa - MAKRO Inspiracje

1 forma do tarty (26 cm) ok. 90 min plus czas na wystudzenie

Składniki kruchy spód:
 
250 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
1 jajko
125 g masła
szczypta soli
śmietanka do dekoracji
 

Składniki nadzienie:
 
500 g dyni
300 ml mleka skondensowanego
2 żółtka
2 jajka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
½ łyżeczki soli


Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, jajko, sól i masło, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na równą grubość, przełożyć do natłuszczonej formy i wcisnąć w dno formy.

Nadzienie:
Obrać dynię i pokroić w duże kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 30 minut, aż zmięknie, po czym zblendować. Przełożyć purée do miski i dokładnie wymieszać ze skondensowanym mlekiem, przyprawami, solą, jajkami i żółtkami. Wylać masę na przygotowany spód. Piec tartę w 180ºC przez ok. 45-50 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia. Podawać z bitą śmietaną.

  • Nasza porada:
    Aby usunąć część ciasta wystającą poza formę, wystarczy przejechać po jej brzegach wałkiem do ciasta.