Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Dynia

Amerykańskie Święto Dziękczynienia i Halloween nie byłyby bez niej kompletne: tarta dyniowa stanowi słodkie zakończenie świątecznego posiłku i udowadnia, że intensywnie pomarańczowy owoc sprawdza się doskonale także w deserach.
dynia

Pomarańczowa pełnia smaku

Dynia to uosobienie jesiennej przyjemności na talerzu. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej i jest jedną z najwcześniej uprawianych roślin na świecie. Nieco dalej na północ dynia występuje na pierwszym planie w niezrównanym klasyku kuchni północnoamerykańskiej. W tarcie dyniowej wypełnionej cudownie kremowym nadzieniem z przyprawami, dynia pokazuje swoją słodką stronę. Szczególnie na Halloween pojawiają się niezliczone specjały o smaku dyni – od lodów i naleśników do latte z przyprawą dyniową czy piwo dyniowe. Ale nic nie dorówna domowej tarcie dyniowej zrobionej ze świeżych składników!

Ciasto to zawdzięcza swój smak i kolor purée z dyni, które jest podstawą smakowitego nadzienia tarty. Można do niego wykorzystać różne odmiany dyni – na przykład pomarańczową dynię hokkaido (ma tę zaletę, że nie wymaga obierania), czy też niektóre odmiany dyni piżmowej. Niezależnie od wybranej odmiany, dynię gotujemy najpierw do miękkości po wcześniejszym usunięciu pestek. Następnie blendujemy na gładko i po dodaniu jajek, mleka skondensowanego (bądź śmietanki, lub mleka o możliwie najwyższej zawartości tłuszczu), cukru i przypraw uzyskujemy masę do tarty o bogatym smaku.

Korzenne nadzienie na kruchym spodzie

Przyprawy nadają tarcie dyniowej charakteru i jej wyjątkowego smaku. Cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa i czasem także kardamon składają się na pyszny, jesienny smak tego ciasta. Spód robi się na kruchym cieście przygotowanym z mąki, cukru, jajek i masła.

Aby ciasto zachowało pożądany kształt i nie rozmokło od nadzienia, trzeba je najpierw podpiec: w tym celu wykładamy ciastem formę do flanu albo tortownicę z wyjmowanym dnem i nakłuwamy widelcem, żeby podczas pieczenia ciasto nie wybrzuszyło się. Spód przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suchym grochem albo fasolą i podpiekamy przez 10-15 minut. Potem usuwamy groch i papier, nakładamy nadzienie i dopiekamy ciasto.

Tartę dyniową trzymamy w piekarniku jedynie tak długo, aż nadzienie przestanie być płynne, należy je wyjąć, zanim na wierzchu utworzy się skorupka. Na koniec podajemy to pyszne ciasto lekko ciepłe albo na zimno, z solidną porcją bitej śmietany. Nie ma co do tego wątpliwości: w jesiennym sezonie dyniowym ten uwielbiany klasyk jest pozycją obowiązkową - i to nie tylko w Ameryce!
tarta dyniowa
Czy wiesz, że…? 
Miąższ dyni ma mało kalorii, jest lekkostrawny i zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu (prowitamina witaminy A) i minerałów. Aby sprawdzić, czy dynia jest dojrzała, pukamy w skórkę: jeżeli wydaje głuchy odgłos, oznacza to, że jest wystarczająco dojrzała.


Przepisy kulinarne