Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tapas i spółka

Duży wybór małych przystawek to spektakularny początek każdego posiłku. Tapasy to małe i zazwyczaj dekoracyjne przekąski, charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.


Tapas - przekąski kuchni śródziemnomorskiej

Wielki wybór małych przekąsek

W krajach otaczających Morze Śródziemnomorskie, poprzez Bałkany, aż po Bliski Wschód, stoły nabierają kolorów dzięki tapasom, ciepłym i zimnym przekąskom z mięsem lub rybą. Tapasem może być również marynowane lub smażone warzywo są serwowane na malutkich talerzach. Kuchnię każdego regionu cechują jego własne przepisy na przystawki, mogą to być na przykład świeże grzyby nadziewane mięsem, serem lub ziołami. W wielu miejscach do specjałów należą owoce morza lub nadziewane placki. Niezliczone regionalne warianty oraz ciągłe nowe odkrycia kulinarne zapewniają że na przykład pod wpływem azjatyckiego trendu sushi, tapasy będą nadal nabierać nowych niuansów smakowych.

Tapas, hiszpański styl życia

Dla Hiszpanów ich tapas to wiele więcej niż tylko mała przekąska, to spory kawał iberyjskiej kultury. Istnieje wiele mitów na temat ich pochodzenia. Jeden z nich mówi o tym, że wykwintne przekąski były kładzione na stojących na barze kieliszkach do sherry lub wina, by muchy nie wpadały do środka. Wyjątkowe smakołyki były używane jako przykrywka (po hiszpańsku „tapa”) by podbić sprzedaż drinków. Nawet dziś te smakołyki na jeden kęs, są często jedzone na stojąco – w barach tapas. Hiszpanie wykorzystują przerwę pomiędzy lunchem a kolacją, którą jedzą zazwyczaj po godzinie 21, na spacer (od słowa „trasa”, po hiszp. „tapeo”) po barach z tapas. Smakowite małe dania serwowane są jako pojedyncze przekąski, miks dla kilku osób lub nawet w formie bufetu. Pija się do nich nadal głównie wino lub sherry.
Duży wybór przekąsek tapas

Wiele z hiszpańskich tapasów, znamy w Polsce jako:

  • szynka Serrano  
  • oliwki i ser (np. Manchego)
  • klopsiki (albondigas)
  • marynowane lub smażone anchois
  • kiełbasa Chorizo
  • solony dorsz (bacalao)
  • smażone na głębokim oleju krążki kalmarów
  • krewetki Gambas smażone w oliwie z czosnkiem
  • małe ziemniaki z skorupką z soli (papas arrugadas)
  • suszone pomidory
  • czosnkowa pasta (alioli) z chlebem lub ziemniakami
  • omlet ziemniaczany

Hiszpańskie tapas

Czy wiesz, że…?

W całej Hiszpanii odbywa się wiele konkursów kulinarnych na najlepsze tapas. Każdego listopada w mieście Valladolid, organizowany jest międzynarodowy konkursy, w którym biorą udział szkoły kucharskie z całego świata. Zainteresowanie jest tak ogromne, że w 2012 roku, jury musiało wybrać jedynie 15 uczestników z ponad 1700 aplikujących.

Najlepsze tapas

Nie tylko Hiszpania

W Portugalii przekąski to inaczej petiscos. Są zazwyczaj smażone w głębokim oleju. Portulagczycy przygotowują placki i klopsiki mięsne lub rybne, ale jako tapas uznają również sałatkę z ośmiornicy, oliwki i bacalhau uznane za danie narodowe. Miłośnicy włoskiej kuchni kochają antipasti, które są obecne w każdym menu:
  • szynka Parmeńska
  • marynowana mozarella
  • tosty z krojonym pomidorem i oliwą z oliwek (bruschetta)
  • cienkie plastry wołowiny z parmezanem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym (carpaccio)
  • smażone/grillowane warzywa (bakłażan, papryka, cukinia)
  • cielęcina z sosem z tuńczyka (vitello tonnato)
  • marynowane sardynki
  • zapiekane małże
Tapas - smaczne przekąski rodem z Hiszpanii
Dalej na wschód, w Grecji, Bułgarii, krajach bałkańskich i Turcji, przystawki podawane są w towarzystwie ouzo lub raki. Warzywa oraz owoce morza są smażone lub marynowane; w restauracjach można również znaleźć typowe dla regionu specjały jak nadziewane ryżem liście winogron, jogurt z ogórkiem i czosnkiem (tzatziki lub cacik), sałatka z rybią ikrą czy marynowany lub smażony owczy ser. Popularne są zwłaszcza pasty warzywne lub rybne z chlebem – od oliwkowej, bakłażanowej czy z ciecierzycy (hummus) aż po te z rybiej ikry (taramas). W Polsce coraz częściej można spotkać tamtejsze klopsiki z ciecierzycy (falafel) lub soczewicy (mercimek köftesi).

Czy wiesz, że…?

We Włoszech antipasti prezentowane są często w szklanej gablocie lub na ladzie. W ten sposób gość może wybrać swoje ulubione i sam skompletować swój talerz przystawek.

Tapas z owoców morza

Przepisy kulinarne