Talerz owoców morza
Z głębi mórz prosto na ruszt: owoce morza uważane są za wyjątkowo smaczne przekąski, które urozmaicają grillowe menu, a jako przystawka przed daniem głównym stanowią delikatną i lekką przeciwwagę dla cięższych dań mięsnych.
Różnorodne dania z owoców morza tylko czekają, by zainspirować mistrzów kuchni grillowej.
Na przykład kalmary, które oczywiście od dawna odgrywają ważną rolę w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej, wprowadzają w zachwyt kucharzy z innych regionów. Czym dokładnie są kalmary? Definicja tego słowa nie jest zawsze jasna i międzynarodowo jednolita. Problem polega na tym, że występuje 400 gatunków kalmarów. Wśród głowonogów zamieszkujących morza, kalmary stanowią największą grupę – na drugim miejscu są ośmiornice.
Wspólną cechą kalmarów jest fakt, że czują się jak u siebie w całym wszechoceanie, żyją razem w małych ławicach i żywią się głównie robakami, krabami i małymi rybami. Charakteryzują się workowatym ciałem z bocznymi płetwami, dwojgiem dużych oczu i dziesięcioma długimi ramionami (ośmiornice mają ich osiem), z których dwa są dłuższe od pozostałych i pełnią funkcję macek.
Wspólną cechą kalmarów jest fakt, że czują się jak u siebie w całym wszechoceanie, żyją razem w małych ławicach i żywią się głównie robakami, krabami i małymi rybami. Charakteryzują się workowatym ciałem z bocznymi płetwami, dwojgiem dużych oczu i dziesięcioma długimi ramionami (ośmiornice mają ich osiem), z których dwa są dłuższe od pozostałych i pełnią funkcję macek.
Rozmiar ma znaczenie
Kucharze powinni posiąść wiedzę dotyczącą rozmiaru kalmarów. Większość kalmarów dostępnych na rynku ma rozmiar od 5 do 20 centymetrów. O ile te bardzo małe przeważnie nie są odpowiednie na ruszt, to większe okazy nadają się świetnie i można je wykorzystać w celu urozmaicenia posiłku. Ich białe mięso jest wyjątkowo chude i soczyste i ma szeroki wachlarz nut smakowych – od smaku słodkawego po orzechowy. Można je grillować surowe lub marynowane. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko, co jest potrzebne, by wydobyć ich pełny smak, to odrobina czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i być może trochę ziół.
Przepyszny duet: kalmary i krewetki królewskie
Krewetka królewska, będąca największą odmianą krewetki, jest popularnym przysmakiem, zwłaszcza w połączeniu z kalmarami. Ta grupa słodkowodnych i morskich istot jest jeszcze cięższa w zdefiniowaniu niż kalmary, ponieważ także w przypadku krewetek nazwy różnią się w zależności od kraju, a są to nie setki, ale właściwie tysiące gatunków, między którymi należy dokonać rozróżnienia. Niemniej jednak, szczegółowe różnice są bardziej interesujące dla biologów niż kucharzy, ponieważ wszystkie krewetki posiadają takie same cechy fizyczne i w ten sam sposób przygotowuje się je do gotowania.
Mało tłuszczu, mnóstwo smaku
Inną wspólną cechą jest fakt, że wszystkie krewetki są bogate w witaminy i minerały, a dzięki niskiej zawartości tłuszczu świetnie nadają się na lekkie smakowite danie. Krewetki królewskie można grillować zarówno w skorupce, jak i bez niej – skorupka zapobiega wysychaniu krewetek. W obu przypadkach obowiązuje jedna zasada: nie pozostawiaj ich zbyt długo na ogniu, bo w przeciwnym wypadku mięso stanie się twarde i suche. Tak jak inne skorupiaki, krewetki królewskie można gotować przez krótki czas przed grillowaniem. Tym sposobem skracamy czas grillowania, a wysoka temperatura pod rusztem służy jedynie nadaniu im przyjemnego smaku potrawy z grilla.
Otrzymuj najlepsze oferty promocyjne na swój adres e-mail
Zapisz się do newslettera
oraz
oferty dla Ciebie w Aplikacji Mobilnej