Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Tagliatelle z królewskimi krewetkami


Tagliatelle z królewskimi krewetkami

Przygotowanie

Porcje: 6 / Czas przygotowania: około 30 min

Składniki:

 500 g makaronu tagliatelle
 400 ml warzywnego bulionu
 1 cebula
 8 gałązek kolendry
 4 pomidory  1 cytryna
 6 ząbków czosnku  Sól
 600 g obranych krewetek królewskich  Pieprz
 1-2 łyżki pomidorowego purée  Oliwa z oliwek
 4-5 łyżek brandy  


Rekomendacja wina

Owocowe, lekkie białe wina z lekko kwaskowym posmakiem pasują idealnie do makaronów ze smażonymi owocami morza. Takie cechy można odnaleźć zwłaszcza w portugalskich winach Vinho Verde i hiszpańskich białych Rioja albo Rueda.
krok 1
Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Pokrój na kawałki pomidory. Obierz ząbki czosnku i pokrój na paski.
krok 2
Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i podsmaż przez chwilę czosnek i cebulę. Dodaj królewskie krewetki i obsmaż z obu stron. 
krok 3
Dodaj pomidorowe purée oraz same pomidory, gotuj przez chwilę, po czym dodaj brandy. Wlej bulion i pozostaw całość na ogniu, aby bulion mógł nieco odparować. 
krok 4
Dodaj listki kolendry i odrobinę startej skórki z cytryny, po czym dopraw solą i pieprzem. 
krok 5
Ugotuj makaron w osolonej wodzie tak, aby dalej pozostawał nieco twardy, odcedź i dodaj do krewetek.
krok 6
Podawaj od razu.
Rada: Aby uzyskać kolorowe danie, możesz użyć białego i zielonego makaronu.