Jakość od pierwszego wejrzenia
Szynki będące włoskimi specjałami można bez problemu rozpoznać po ich oznaczeniach: dla szynki parmeńskiej jest to korona książąt parmeńskich, a San Daniele oznaczona jest symbolem w kształcie szynki z literami SD.
Mniej wysiłku, wiele przyjemności
Skomplikowana receptura i mnogość składników nie są konieczne, aby w pełni rozkoszować się szynką: wszystko, co nam potrzebne to, kromka dobrego chleba. Jeśli masz ochotę, szynkę możesz łączyć także z warzywami (pomidory, grzyby, szparagi) lub owocami (świeże figi, truskawki, gruszki, kiwi, papaja, ananas). We Włoszech prosciutto e melone, szynka z melonem, to klasyczna przystawka, Hiszpanie zaś uwielbiają ciruelas y jamón, suszone śliwki owinięte szynką. Również ryby, krewetki oraz drób smakują wyśmienicie owinięte lub przykryte odrobiną szynki. I oczywiście ten rodzaj mięsa wzbogaca smak wszystkich dań z makaronem.
Celebracja szynki
W wielu ośrodkach produkcji szynek organizowane są festiwale na cześć tego specjału, które przyciągają sporą liczbę ludności lokalnej i równie wielu turystów. Wszędzie odbywają się degustacje przysmaków, producenci szynek otwierają szeroko swoje podwoje dla odwiedzających, a programy imprez są barwne i bogate w rozrywkowe atrakcje. Wyjątkowo imprezowo usposobieni są Włosi z San Daniele (www.ariadifesta.it) i okolic Parmy (www.festivaldelprosciuttodiparma.com), ale kilkudniowe festiwale organizowane są także w wielu innych krajach.