Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Smażone szparagi w maśle pomarańczowym z krewetkami

Szparagi z owocami morza? Świetny pomysł. Szparagi z krewetkami polane sosem pomarańczowym, gwarantują bogaty wachlarz smaków, który powinien przypaść do gustu każdemu.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 30 min.

smażone krewetki
Składniki:   
1 kg szparagów Trochę natki pietruszki 
18 małych krewetek Sól
½ pora Pieprz
4 łyżki cukru Płatki chili
3 pomarańcze 1 łyżka masła
100 g masła Oliwa z oliwek
4-6 liści szałwii  

Sposób przygotowania:

smażone krewetki (1)
Obrać szparagi, odciąć końcówki, a łodyżki pociąć na kawałki wielkości kęsów. Pociąć por na drobne paski.
smażone krewetki (2)
Obsmażyć szparagi w patelni na małej ilości oliwy z oliwek, dodać listki szałwii.
smażone krewetki (3)
Następnie dodać por, płatki chili i skórkę z pomarańczy.
smażone krewetki (4)
Skarmelizować z dodatkiem cukru.
smażone krewetki (5)
Podlać sokiem z pomarańczy. Pozostawić do momentu, aż wszystko się ugotuje.
smażone krewetki (6)
Dodać zimne płatki masła. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
smażone krewetki (7)
Opłukać krewetki pod zimną wodą i obsmażyć krótko w gorącej patelni z dodatkiem tymianku i oliwy z oliwek. Dodać masło i doprawić solą i pieprzem.
smażone krewetki (8)
Ułożyć szparagi na talerzu,…
smażone krewetki (9)
…następnie dodać krewetki i sos pomarańczowy z patelni.