Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sznycel wiedeński z cielęciny

Sznycel wiedeński z cielęciny

Przygotowanie

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki
1 kg zrazówki cielęcej
75 g mąki
4 jajka
400 g bułki tartej
350 ml oleju słonecznikowego
350 g masła klarowanego
sól, pieprz
3 cytryny

 

sznycel wiedeński - krok 1
Podziel cielęcinę na równe części, umieść poszczególne porcje pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i rozbij je przy pomocy tłuczka aż osiągną grubość 3 mm. 
sznycel wiedeński - krok 2
Przypraw sznycle solą i odrobiną pieprzu.
sznycel wiedeński - krok 3
Obtocz je w mące i otrzep z jej nadmiaru.
sznycel wiedeński - krok 4
Następnie zamocz je w jajku i lekko obetrzyj.
sznycel wiedeński - krok 5
Obtocz sznycle w bułce tartej uważając, żeby nie przyciskać ich za bardzo. Odłóż na chwilę kotlety, żeby panierka lekko przyschła.
sznycel wiedeński - krok 6
Rozgrzej olej słonecznikowy z masłem do temperatury ok. 170°C. Smaż sznycle polewając je co chwilę olejem dopóki panierka nie nabierze złocistego koloru...
sznycel wiedeński - krok 7
...i lekko się uniesie, a mięso będzie usmażone.
sznycel wiedeński - krok 8
Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
sznycel wiedeński - krok 9
Podawaj z plastrami cytryny.