Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sznycel

Chociaż jego grubość nie przekracza kilku centymetrów, należą do sztandarowych potraw z mięsa. Te pozbawione kości kotlety można przygotować bardzo szybko i na różne sposoby, dostosowując je do preferencji wybranej kuchni narodowej.

Sznycel - klasyka każdej kuchni
Sznycel - tylko dobrze wysmażony
Wskazówka
Aby upewnić się, że sznycle są naprawdę cienkie i usmażą się równo na całej powierzchni, profesjonalni kucharze rozbijają je korzystając z tłuczka. Do tego celu umieszczają mięso między dwoma kawałkami folii, żeby nie uszkodzić jego struktury. Zawodowcy rozbijają sznycle, które potem są obtaczane w panierce, tak cienko, że mięso i panierka smażą się w tym samym tempie.
sznycel

Klasyka każdej kuchni


Słowo sznycel pochodzi z kuchni niemieckiej i austriackiej i jest nierozerwalnie powiązane ze sławnym wiener schnitzel czyli sznyclem wiedeńskim. To lekko obtoczone w bułce tartej mięso jest jednym z powodów do dumy dla Austrii. Nie jest on jednak charakterystyczny tylko dla tego kraju, ponieważ kucharze z różnych stron świata przygotowują podobne specjały. Te cienkie kotlety są bardzo popularną potrawą od Kanady przez Europę, Afrykę, Bliski Wschód aż po Australię. Przygotowuje się je w panierce lub bez, a nawet w wersji faszerowanej.

Pierwszym krokiem do dobrego sznycla jest dobór mięsa. Najlepsze i najbardziej popularne są:
  • szczególnie soczyste porcje udźca wieprzowego,
  • niezwykle jędrne i chude porcje zrazówki lub górki cielęcej,
  • chuda pierś z kurczaka lub z indyka, którą podaje się krótkiej obróbce cieplnej.

Oryginał z Austrii

Prawdziwy sznycel wiedeński jest przygotowywany z jak najbardziej jędrnej cielęciny. W Niemczech i w Austrii istnieją nawet przepisy prawa na ten temat. Ten specjał jest znany ze swojej cienkiej, lekkiej panierki. Uzyskuje się ją maczając cienko rozbite mięso w przesianej mące, potem w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie należy usmażyć kotlety w odpowiedniej ilości tłuszczu. Klasyczny sznycel wiedeński jest podawany z plasterkami cytryny i z ziemniakami posypanymi natką pietruszki lub z sałatką ziemniaczaną.

Jest wiele różnych mitów związanych ze sznyclem wiedeńskim. Jeden z nich mówi, że złocisty płaszcz z panierki nawiązuje do dawnego, preferowanego przez szlachtę sposobu podawania jedzenia, które było przyozdobione płatkami złota. Kolejny mit, bardzo dyskusyjny, to teoria, że sznycel wiedeński powstał na wzór kotletów po mediolańsku (cotoletta alla milanese). Jest to cielęcina w panierce z bułki tartej podawana razem z kością.

Przepisy z  całego świata

Sznycle są idealne do przygotowania ich sauté. Wystarczy kilka minut, żeby mięso nabrało delikatnego smaku smażenia, a skorupka, która w ten sposób się tworzy, zapobiega wysychaniu kotleta w środku, o ile sznycel nie zostanie przesmażony. Jest to szczególnie istotne w przypadku sznycli z drobiu — należy je zdjąć z ognia w odpowiednim momencie, żeby mięso pozostało soczyste w środku. W wielu krajach sznycle z kurczaka i indyka są popularne ze względu na swój delikatny smak i niską zawartość tłuszczu. Z tego względu nadziewane sznycle z indyka są bardzo popularne w Izraelu, a z kolei miłośnicy jedzenia w Australii szaleją za chicken parmigiana. Jest to sznycel z kurczaka z włoskim sosem pomidorowym i mozzarellą lub parmezanem. Sznycle drobiowe można także przygotować w piekarniku piekąc je na warzywach śródziemnomorskich, co zapewni kotletom niezwykłą soczystość.

Niepanierowane klasyczne sznycle to także sznycle po myśliwsku (Jägerschnitzel) podawane w sosie grzybowym i sznycle po bałkańsku podawane z sosem pomidorowo-paprykowo-cebulowym. Z kolei w Szwecji serwuje się sznycle polane sosem holenderskim, a na Węgrzech, w Rumunii, Szwajcarii czy w Ameryce Południowej popularnością cieszy się sznycel cordon bleu nadziewany szynką i serem. W przypadku Włoch jednym z rarytasów są saltimbocca alla romana, niewielkie sznycle cielęce, na których umieszcza się plaster surowej szynki i liść szałwii.


Przepisy kulinarne

Przepis na: sznycel wiedeński z cielęciny