Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Szczupak

W wodzie pokazuje ostre zęby – w kuchni łagodnieje. Szczupak jest niezwykle agresywnym drapieżnikiem; jego mięso jest jednak niezrównanie delikatne, lekko pikantne i chude. Dla kreatywnych kucharzy ta słodkowodna ryba to prawdziwy skarb, ponieważ bez względu na to, w jaki sposób się ją przyrządzi, efekty zawsze są znakomite.

Niezła sztuka dla smakoszy

szczupak

Na polowaniu w rzekach i jeziorach

Szczupaka można spotkać prawie na wszystkich kontynentach – od Ameryki Północnej, przez Europę i Azję, aż po Australię i Nową Zelandię. Lubi polować na obszarach wzdłuż brzegów wolno płynących rzek, jezior i dużych stawów. Tam chowa się wśród roślinności wodnej i czeka na swoją ofiarę. To bardzo agresywna ryba drapieżna, która zadowoli się wszystkim co trafi do jej szerokiej, przypominającej kaczy dziób paszczy. Dorosłe osobniki, które (zwykle osiągają długość od 50 cm do 1 m, choć znane są, też okazy mierzące 1,5 m i ważące 35 kg, potrafią nawet czasem zaatakować kaczkę.


Rada szefa kuchni!
Szczupak jest świetną alternatywą i ciekawą odmianą we wszystkich przepisach, które przewidują sandacza.

Teraz także z hodowli

Wspomniana wcześniej agresywność szczupaka znacznie utrudnia jego hodowlę, ponieważ nie cofnie się on nawet przed zjedzeniem przedstawiciela własnego gatunku (choć powstrzymuje się od gryzienia i jedzenia ich podczas tarła). Istnieje jednak dzisiaj bardzo spokojna odmiana, szczupak tygrysi, krzyżówka dwóch gatunków – esox masquinongy oraz esox lucius, która sprawdza się w hodowlach.

Wyjątkowo szybki i zwinny

Charakterystyczną cechą szczupaka, poza jego otworem gębowym, jest przesunięta mocno do tyłu płetwa grzbietowa, która pozwala mu na poruszanie się niczym błyskawica i gwałtowne skręcanie. Ubarwienie zewnętrzne zależy od środowiska i wieku ryby. Na przykład szczupaki występujące na obszarach bogatych w roślinność wodną są zielonkawe. a Starsze osobniki mają brunatne lub szare ubarwienie.

Czy wiesz, że...?

Szczupak jest przykładem ryby wyłącznie słodkowodnej. Oznacza to, że całe swoje życie spędza w wodach słodkich. Odróżnia go to od innych ryb słodkowodnych, na przykład od sandacza, który migruje z morza do zbiorników słodkowodnych, i od ryb dwuśrodowiskowych, takich jak np. węgorz, jesiotr czy łosoś, które część swojego życia spędzają w wodach słonych, a część w słodkich.

Wszystko, co sprawia, że ryby są tak wyborne

Szczupak zyskał wyjątkowe uznanie smakoszy, ponieważ jego mięso posiada wszystkie cechy za które cenione w rybach: jest delikatne, ma jasny kolor, niską zawartość tłuszczu, może być przygotowywane na wiele sposobów i jest po prostu smaczne. Ma jednak jedną wadę: mięso szczupaka naszpikowane jest ostrymi ościami w kształcie litery Y. Ponieważ jednak ustawione są one równiutko w dwóch rzędach, przy odrobinie doświadczenia i umiejętności można je stosunkowo łatwo usunąć, nie psując sobie przyjemności. Łatwiej jest usunąć ości, kiedy mięso jest ugotowane niż kiedy jest surowe.

Można go przyrządzić na naprawdę wiele sposobów

Rzadko którą rybę można przyrządzić na tak wiele sposobów: szczupaka można smażyć, gotować na parze podać, w formie gulaszu, dusić, grillować, smażyć w głębokim tłuszczu, w cieście lub piec, zarówno w całości, jak i w postaci filetów. Wszystkie te sposoby polecane są do młodych ryb; starsze wykorzystywane są głównie do przyrządzania farszu, zapiekanek, pasztetów i klusek. Jednak ze względu na skrajnie niską zawartość tłuszczu na poziomie 2%, szczupak ma tendencję do wysychania. Dlatego właśnie mały ogień i nieprzesadnie długi czas gotowania są wyjątkowo istotne! Niektórzy też natłuszczają tę rybę boczkiem, aby zapobiec jej wysychaniu. Rybę powinno się solić dopiero po zakończeniu gotowania.
 
szczupak-sciaganie-skory

Udane połączenia

Z powodu powszechnego występowania szczupaka na całym świecie, metody jego przyrządzania są równie zróżnicowane, a ilość przepisów niezliczona. W Europie często nadziewa się go ziołami i plasterkami cytryny. Owocowym wariantem jest farsz śliwkowy.

Do szczupaka świetnie pasują także migdały i rodzynki. Amatorzy egzotycznych smaków przyrządzają go z imbirem i szafranem. Szczególnie harmonijne okazują się połączenia z koperkiem, estragonem, chrzanem, czy soczewicą.

Szczupak pospolity

szczupak-pospolity-box
Jest drapieżną rybą słodkowodną szeroko rozprzestrzenioną w Polsce. Na platformę a następnie do hal Makro szczupaki dostarczane są wypatroszone i pozbawione łusek.

Dowiedz się więcej
Rada szefa kuchni!
Wyjątkowym przysmakiem jest wątroba szczupaka. Smażona w ziołach znakomicie nadaje się na przystawkę – w towarzystwie odrobiny białego pieczywa lub zielonej sałatki. 
rada-szefa-kuchni-300x200

Przepisy kulinarne