Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Szaszłyki z barweny na grill

Zobacz jak filetować barweny i przygotować z nich szaszłyki z nutką limonki.

Jak filetować barwenę...

filetowanie barweny (1)
Filetowanie ryby zaczynamy od zrobienia ukośnych nacięć po obu stronach głowy tuż za łukiem skrzelowym.
filetowanie barweny (2)
Następnie ostrożnie przecinamy grzbiet ryby z obydwu stron płetwy grzbietowej.
filetowanie barweny (3)
Ponownie wkładamy nóż za skrzela i prowadzimy ostrze wzdłuż kręgosłupa, tnąc aż do ogona - w ten sposób odcinamy płat mięsa od korpusu. 
filetowanie barweny (4)
Z otrzymanego płatu mięsa wycinamy lub wyciągamy pozostałe ości.

... i przygotować szaszłyki z nutką limonki

filetowanie barweny (5)
Nabijamy płaty mięsa barweny na drewniane szpikulce.
filetowanie barweny (6)
Do środka każdego filetu wkładamy kawałek limonki, dzięki czemu uzyskujemy wspaniały wygląd i smak!
filetowanie barweny (7)
Tuż przed grillowaniem skrapiamy szpikulce niewielką ilością oliwy z oliwek.