Odkrycia dla koneserów: musujące wina
Crémant
To francuskie wino musujące produkowane poza rejonem Champagne, ale tą samą metodą, co szampan (z drugą fermentacją odbywającą się w butelce). Tak jak i w przypadku szampana, nazwa jest używana ze względu na pochodzenie; poza Francją mogą z niej korzystać tylko Luksemburg i Belgia. Produkuje się około 50 milionów butelek na rok, z czego ponad połowę z nich w Alzacji. Inne dobrze znane crémanty pochodzą z Loary, Bordeaux, Burgundii i Jury. Crémanty wyróżniają się swoim wybornym musowaniem: kwas węglowy nie dominuje. Jeśli chodzi o jakość, wielu koneserów uważa, że są one w tej samej lidze, co szampan.
Cava
Z ponad 200 milionami butelek każdego roku Hiszpania, zaraz po Francji, jest największym producentem musującego wina. Cava to nazwa musującego wina produkowanego właśnie w Hiszpanii tą samą metodą, co szampan. Ono też ma całą masę rygorystycznych reguł dbających o jakość i jest desygnowane jako Denominación de Origen Cava, co odnosi się nie do miejsca powstania, a do jakości. Ponadto prawdziwą Cavę można poznać po tym, że w korku wypalona jest gwiazda. 159 społeczności w Hiszpanii posiada licencję na produkowanie Cavy; wymogi są tak samo surowe jak przy szampanie. Cava jest biała albo różowa: do wytwarzania białej licencjonowane jest sześć typów winogron, a dwa do produkcji Rosados. Najwyższej jakości Cava nazywa się "Reserva" (dojrzewała przez przynajmniej 15 miesięcy) albo "Gran Reserva" (dojrzewała ponad 30 miesięcy). Wina te mają bardzo bogaty i aromatyczny zapach i smak.
Spumante
To włoskie wino musujące. Jedno z najbardziej znanych win spumante pochodzi z miasta Asti znajdującego się w regionie Piemont. Asti Spumante, które zawsze wytwarza się z winogron Muscatel, wyróżnia się swoją słodkością i niską zawartością alkoholu wynoszącą 7-9,5%. Powinno się je podawać młode i nie za mocno schłodzone. Razem ze swoją winną podstawą, czyli Moscato d’Asti, stanowi ono prawie jedną trzecią całego wina produkowanego w Piemont. Mniej znane, ale dalej doceniane przez koneserów spumante pochodzi z regionu Franciacorta w Lobardii, który słynie ze swoich upraw winogron. Produkuje się je tą samą metodą, co szampan, i z tych samych rodzajów winogron: Chardonnay, Pinot Blanc i Pinot Noir. W tym przypadku też najbardziej cenione są starsze spumante, które dojrzewały przez 30 miesięcy. Sławą cieszy się też Trento DOC.
Sekt
Z Niemiec i Austrii pochodzi wino Sekt. Można je fermentować trzema metodami: tradycyjną fermentacją w butelce, fermentacją w zbiornikach i metodą przelewową, polegającą na pozbyciu się drożdży oszczędzającą czas filtracją, a nie tradycyjnie poprzez strząsanie. Nie wolno sztucznie dodawać kwasu węglowego. Wielbiciele sektu, którzy bardzo zwracają uwagę na jakość, wierni są Winzersekt (sekt hodowców winogron): jego szczególną cechą jest to, że winna baza nie jest zakupiona ani u siebie, ani za granicą, ale w stu procentach pochodzi od określonej grupy hodowców. Winzersekty wyrabiane są z jednego rodzaju winogron, cuvée są rzadkie. Preferowanymi rodzajami są Chardonnay, Silvaner, Riesling, Trollinger, Dornfelder, Weißburgunder i Spätburgunder.
Innym obszarem z długą tradycją produkcji win musujących jest Półwysep Krymski na Morzu Czarnym. W 1900 roku krymskie wino musujące zostało nagrodzone Grand Prix podczas Wystawy Światowej w Paryżu. Jest albo białe albo różowe i robi się je z różnych gatunków winogron, m. in. z Riesling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot. Jego nazwa nie jest jednak chroniona, więc każdy, kto chciałby podać swoim gościom autentyczne krymskie wino musujące, musi przyjrzeć się dokładnie oznaczeniom jego pochodzenia na butelce. Novyj Svet uznawany jest za "centrum" krymskiej produkcji wina musującego.
Nieważne, czy to crémant czy cava, sekt czy spumante, musujące wina nadają się nie tylko do picia, ale także nadają się do gotowania i mogę zostać w doskonały sposób włączone w menu. Gorące dania takie jak risotto czy zupy, jak i również desery czy nawet dressingi sałatkowe mogą wiele dzięki nim zyskać. W zasadzie w każdym przepisie, w którym trzeba dodać odrobiny wina, można je zastąpić winem musującym. Ważną rzeczą jest to, że nie zdominuje ono dania, ale nie zostanie też przez nie przyćmione: solidne mięsne danie wymaga pełnego mocy musującego wina, deser albo lekka zupa -lżejszego.