Typowa bawarska sałatka ziemniaczana jest cudownie obfita, ale jednocześnie dość lekka. Połączenie siekanych ziemniaków i pikantnych składników jest częste w kuchniach z różnych regionów świata. Jednak pod namiotami festiwalowymi w Monachium goście mogą być mile zaskoczeni.
Tradycyjna bawarska sałatka ziemniaczana nie jest bowiem przyrządzana z ciężkim, tłustym majonezem, ale ze smacznym sosem vinaigrette, przyrządzanym z bulionu, octu, cebuli, soli i pieprzu, którym następnie polewa się posiekane ziemniaki. Oliwę zazwyczaj dodaje się na końcu. Niezależnie od tego, czy ciepłą marynatą traktuje się już posiekane ziemniaki, czy też gotowane i obrane kroi do gotowej marynaty, otrzymuje się ten sam smaczny rezultat.
Doskonała z ziemniakami woskowymi
Do sałatki najlepsze są ziemniaki odmiany woskowej. Zachowują swój kształt po ugotowaniu, nie rozpadają się i łatwo je posiekać. Nie rozpadają się również po energicznym mieszaniu w sałatce – oczywiście pod warunkiem, że nie były zbyt długo gotowane. Mieszanie z gorącym sosem vinaigrette nadaje sałatce soczystość i cudowny aromat. Rozwija ona pełnię swojego smaku, jeśli pozwoli się jej odstać przez chwilę. I nie trzeba czekać, aż sałatka ostygnie, aby móc ją podawać. W Bawarii serwuje się ją letnią - na przykład z pieczenią wieprzową ("Schweinebraten"), a nawet pieczoną rybą na patyku ("Steckerlfisch").
Idealnie świeża: bawarska sałatka z kapusty
Niezwykle pożądanym dodatkiem do golonki wieprzowej ("Haxe") i pieczonego kurczaka ("Hendl") jest bawarska sałatka z kapusty. Do niej również używa się przygotowanej na zimno lub na gorąco marynaty na bazie octu i oliwy. Jako przyprawę Bawarczycy stosują kminek, bardzo popularny w Bawarii, dzięki któremu cienko posiekane paski białej kapusty są łatwiej strawne. Dodaje się również cebulę czy musztardę. A jako kontrast do chłodnej świeżości kapusty pojawia się smażony boczek pokrojony w kostkę. Te bawarskie sałatki są po prostu niepowtarzalne!