Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sycące i świeże sałatki "Wiesn"

Tam, gdzie soczyste golonki wieprzowe i kawałki kurczaka parują na talerzach, a ogromne pieczenie wołowe obracają się na ogromnych rożnach, chrupiące dodatki są rzadkością. Tradycyjne sałatki "Wiesn" podczas festiwalu królują w menu. 

Bawarskie sałatki
bawarskie-salatki-01
Porada szefa kuchni 
Amatorzy wyrazistego smaku i obfitych porcji mogą dodać do sałatki ziemniaczanej smażonego, pokrojonego w kostkę boczku, albo przyrządzić sałatkę w wersji świeżej i chrupiącej, z cienkimi plastrami ogórka i rzodkiewki. Szczypiorek, rzeżucha i pietruszka posłużą za ozdobę.
Typowa bawarska sałatka ziemniaczana jest cudownie obfita, ale jednocześnie dość lekka. Połączenie siekanych ziemniaków i pikantnych składników jest częste w kuchniach z różnych regionów świata. Jednak pod namiotami festiwalowymi w Monachium goście mogą być mile zaskoczeni.

Tradycyjna bawarska sałatka ziemniaczana nie jest bowiem przyrządzana z ciężkim, tłustym majonezem, ale ze smacznym sosem vinaigrette, przyrządzanym z bulionu, octu, cebuli, soli i pieprzu, którym następnie polewa się posiekane ziemniaki. Oliwę zazwyczaj dodaje się na końcu. Niezależnie od tego, czy ciepłą marynatą traktuje się już posiekane ziemniaki, czy też gotowane i obrane kroi do gotowej marynaty, otrzymuje się ten sam smaczny rezultat.

Doskonała z ziemniakami woskowymi

Do sałatki najlepsze są ziemniaki odmiany woskowej. Zachowują swój kształt po ugotowaniu, nie rozpadają się i łatwo je posiekać. Nie rozpadają się również po energicznym mieszaniu w sałatce – oczywiście pod warunkiem, że nie były zbyt długo gotowane. Mieszanie z gorącym sosem vinaigrette nadaje sałatce soczystość i cudowny aromat. Rozwija ona pełnię swojego smaku, jeśli pozwoli się jej odstać przez chwilę. I nie trzeba czekać, aż sałatka ostygnie, aby móc ją podawać. W Bawarii serwuje się ją letnią - na przykład z pieczenią wieprzową ("Schweinebraten"), a nawet pieczoną rybą na patyku ("Steckerlfisch").

Idealnie świeża: bawarska sałatka z kapusty

Niezwykle pożądanym dodatkiem do golonki wieprzowej ("Haxe") i pieczonego kurczaka  ("Hendl") jest bawarska sałatka z kapusty. Do niej również używa się przygotowanej na zimno lub na gorąco marynaty na bazie octu i oliwy. Jako przyprawę Bawarczycy stosują kminek, bardzo popularny w Bawarii, dzięki któremu cienko posiekane paski białej kapusty są łatwiej strawne. Dodaje się również cebulę czy musztardę. A jako kontrast do chłodnej świeżości kapusty pojawia się smażony boczek pokrojony w kostkę. Te bawarskie sałatki są po prostu niepowtarzalne!


Przepisy kulinarne