Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Świąteczny mus czekoladowy

Niezależnie od tego, jak bardzo wystawny był posiłek, zawsze dobrze jest zakończyć go na słodko! Niektórzy uważają deser za najważniejszy punkt wieczoru, a gospodarz może to wykorzystać, by popisać się swoimi umiejętnościami – przygotowanie pysznego deseru dowodzi wspaniałego kunsztu kulinarnego i pomysłowości.

Gwiazda z musu czekoladowego

świąteczny mus czekoladowy
Ochota na coś słodkiego istnieje od początku ludzkości. Na początku trzeba było korzystać z tego, co dawała natura: z dojrzałych w słońcu owoców i warzyw, miodu oraz kwiatów. W czasach średniowiecznych, gdy produkty takie jak cukier i kakao stały się ogólnodostępne, powstały pierwsze słodkości pod taką postacią, jaką znamy obecnie. Deser jako ostatni etap posiłku jest również wymysłem bardziej współczesnym: dopiero od XIX wieku  zaczął być stosowany jako wspaniałe zakończenie posiłku.

Istnieje nieograniczona gama możliwości dla przyrządzania deserów: dania jajeczne, ciasta – owocowe lub czekoladowe, delikatne kompozycje z jogurtem i owocami, wystawne torty, ciepłe naleśniki Suzette, aż po mroźny sorbet lub parfait. Każda z kuchni europejskich oferuje bogactwo inspiracji, które mogą dać kucharzowi pole do popisu. Wystarczą trzy przykłady: jeśli chodzi o kuchnię austrowęgierską, można wziąć pod uwagę jej specjały, takie jak Schmarrn czy strudel; zwolennicy kuchni francuskiej mogą podać suflety lub małe dzieła sztuki w formie ręcznie robionych pralinek; a podążając za włoską zasadą robienia niesamowitych potraw z niczego, można spróbować deserów, takich jak zabajone lub panna cotta. Nasi kucharze wybrali mus czekoladowy podany w bożonarodzeniowym stylu i udekorowany złotym listkiem, by nadać mu świątecznego charakteru.

świąteczny mus czekoladowy

Przepisy kulinarne