Pomysłowe dipy
Jest wyłącznie kwestią gustu, które dipy będą pasowały do warzyw. Wykorzystując jako bazę przykładowo jogurt, twaróg, niskotłuszczową śmietanę, creme fraîche, mamy nieograniczone możliwości. Można także dodać owoce, takie jak mango, jabłko czy papaja, jak również składniki, które dodają pikantności, np. chrzan, papryka cascabel, curry, musztarda i oczywiście pieprz. Inne charakterystyczne smaki można osiągnąć, dodając sery, takie jak feta czy gorgonzola.
Wiele dipów, jak na przykład klasyczny aioli z Hiszpanii, rouille z Francji i tzatziki z Grecji, ma charakterystyczną nutę dzięki obecności czosnku. A skoro piękno tkwi w prostocie, orzeźwiający dip z ziołami, na przykład z dymką, dzikim czosnkiem, rzodkiewką, trybulą, rzeżuchą czy pietruszką, jest obowiązkowym elementem wiosennego stołu.