Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sum pospolity sauté z pianką z buraka i roszponką


Sum pospolity sauté z pianką z buraka i roszponką

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 45 minut

Składniki:

Roszponka
 
240 g roszponki (6 porcji po 40 g) 75 g posiekanej cebuli 
200 ml bulionu 40 ml białego octu winnego
100 ml oleju z orzechów włoskich Sól
1,5 łyżki musztardy Pieprz
120 g ugotowanych ziemniaków Gałka muszkatołowa

Sum
 
900 g filetów suma (6 porcji po 150 g) Sól
1 cytryna Pieprz
6 gałązek lubczyku Olej
75 g masła  

 Pianka z buraka:  
1 filiżanka pokrojonego w kostkę buraka Sól
2 szalotki Pieprz
200 ml bulionu Trochę oliwy z oliwek
1 kropla octu malinowego 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
100 ml śmietany  

Sposób przygotowania:

  1. Roszponka: przecisnąć ziemniaki przez praskę i zmieszać z bulionem i olejem z orzechów włoskich. Poddusić posiekaną cebulę i dodać ją do dressingu. Doprawić octem, musztardą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać sałatkę dressingiem.
  2. Sum: Posolić i popieprzyć filety suma i doprawić startą skórką z cytryny. Lekko podsmażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, a po dwóch minutach przewrócić na drugą stronę i dodać masło oraz lubczyk. Smażyć wszystko przez kolejne dwie minuty i co jakiś czas podlewać masłem z patelni.
  3. Pianka z buraka: Posiekać szalotki i usmażyć je na oliwie z oliwek na szklisto, podlać bulionem, dodać przyprawy i zredukować o połowę. Dodać biały ocet winny i znów zredukować o połowę. Dodać śmietankę i zredukować o połowę, by uzyskać kremową konsystencję. Na końcu dodać pokrojonego w kostkę buraka i ocet, doprowadzić mieszankę do wrzenia i przetrzeć na purée. Przed podaniem wmieszać w purée zimne masło i ubić mikserem ręcznym na piankę.