Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sum pospolity

Sum pospolity imponuje nie tylko rozmiarem, niepowtarzalnym wyglądem i drapieżnymi zwyczajami, stanowi również oczywisty wybór dla tych, którzy chcą przygotować rybę na wiele sposobów i szukają oryginalnego smaku.
sum pospolity - MAKRO Insiracje

Bogactwo Europy wschodniej

Silurus glanis, bo tak brzmi jego biologiczna nazwa, to ryba, którą można spotkać od Holandii na zachodzie po Morze Aralskie w Azji Środkowej. Najwięcej sumów pospolitych żyje w Europie Wschodniej. Ich ulubionymi miejscami są jeziora i wolno płynące rzeki o stosunkowo ciepłej wodzie i głębokim, łagodnym dnie. To tam swych ofiar szuka ten nocny drapieżnik o charakterystycznych, długich wąsach. Ma malutkie oczy, dlatego widzi bardzo słabo, ale za to lepiej słyszy. Nie jest wybredny jeśli chodzi o pożywienie: żywi się rybami, owadami, płazami, gadami, a czasami nawet kaczkami, innymi ptakami wodnymi i małymi ssakami.

Największa słodkowodna ryba w Europie

Sum pospolity jest jedną z najpokaźniejszych ryb z rodziny sumowatych pod względem rozmiaru i jest największą rybą w Europie. Może osiągnąć długość nawet trzech metrów i wagę 150 kilogramów. Jednak ryby przeznaczone do konsumpcji, które zamiast ze środowiska naturalnego co raz częściej pochodzą z hodowli, odławia się, gdy są młode i ważą około czterech kilogramów. Wtedy łatwiej jest je oporządzić i smakują znacznie lepiej niż starsze sumy, które często stają się oleiste.

Łatwość przygotowania

Sumy pospolite z hodowli dostępne są przez cały rok, zarówno w całości, jak i w formie filetów. Tuż przed okresem tarła, który trwa od maja do czerwca, mięso suma jest bardzo tłuste. Po tarle ryba znów staje się znacznie chudsza za sprawą zmiany w żywieniu. Przygotowywanie suma jest bardzo proste: nie trzeba usuwać z niego łusek, a jego mięso o barwie od białej po czerwonawą właściwie nie ma ości. Sum jest intensywny w smaku, lekko słodkawy i można go mocno przyprawiać. Jeśli podaje się go w całości, to należy usunąć z niego ości już po przyrządzeniu, ponieważ w trakcie przygotowywania przekazują one swój smak do mięsa.

Mniej tłuszczu dzięki większej temperaturze

Sum pospolity jest uznaną rybą zwłaszcza w Europie Wschodniej. Można go grillować, smażyć w głębokim tłuszczu i piec. Te formy przyrządzania poleca się szczególnie w tych porach roku, w których sum jest wyjątkowo tłusty, ponieważ wysoka temperatura sprawia, że część tłuszczu się wytapia. Natomiast po okresie tarła ryba doskonale nadaje się do gotowania na parze i duszenia. Sum pospolity wyśmienicie smakuje również w formie wędzonej i marynowanej. Jednym ze specjałów kuchni austro-węgierskiej jest sum w cieście piwnym smażony w głębokim tłuszczu.
Czy wiesz, że…?
Sum pospolity osiąga gigantyczne wymiary, ponieważ rośnie aż do śmierci, a może żyć nawet 80 lat.

sum pospolity osiąga gigantyczne rozmiary
Rada
Mięso suma uznawane jest za znakomity zamiennik dla sandacza w przepisach kulinarnych wymagających użycia tej ryby.


Przepisy kulinarne