Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Strudel z jabłkami

strudel z jabłkami

Porcja dla 6 / Czas przygotowania: około 70 minut + 30 minut by ciasto odpoczęło

Składniki na ciasto:
 
250 g mąki 1 łyżka oleju 
150 ml mleka Szczypta soli
1 jajo

 

Składniki na nadzienie:

 

500 g jabłek 20 ml rumu
1 limonka 100 g bułki tartej
25 g cukru 50 g cukru
100 g płatków migdałowych 2 łyżeczki cynamonu
70 g rodzynek sułtańskich Cukier puder

 

Strudel z jabłkami - film krok po kroku

strudel z jabłkami - film krok po kroku

Przygotowanie

strudel z jabłkami - krok 1
Wsypać mąkę i sól do miski.
strudel z jabłkami - krok 2
Dodać jajo...
strudel z jabłkami - krok 3
… mleko oraz olej.
strudel z jabłkami - krok 4
Wyrobić dokładnie wszystkie składniki, aż ciasto będzie z łatwością odchodziło od ścianek miski.
strudel z jabłkami - krok 5
Natrzeć ciasto odrobiną oleju, a następnie przełożyć do wysypanej mąką miski i odstawić na dokładnie 30 minut.
strudel z jabłkami - krok 6
Jabłka pokroić na drobne kawałki, skropić sokiem z limonki.
strudel z jabłkami - krok 7
Dodać rodzynki oraz rum.
strudel z jabłkami - krok 8
Delikatnie uprażyć płatki migdałowe, a następnie dodać do jabłek.
strudel z jabłkami - krok 9
Rozwałkować ciasto na oprószonej mąką ściereczce.
strudel z jabłkami - krok 10
Delikatnie rozciągnąć używając do tego zewnętrznej strony dłoni.
strudel z jabłkami - krok 11
Posmarować olejem i posypać bułką tartą.
strudel z jabłkami - krok 12
Na cieście ułożyć nadzienie a następnie oprószyć cukrem i cynamonem.
strudel z jabłkami - krok 13
Za pomocą ściereczki zawinąć strudel po czym zamknąć jego boki.
strudel z jabłkami - krok 14
Posmarować masłem i piec w temperaturze 220 °C przez około 25 minut, aż będzie chrupiące.
strudel z jabłkami - krok 15
Pokroić strudel i podawać oprószony cukrem pudrem z sosem waniliowym.