W Słowenii zamiast serka twarogowego, kucharze wolą używać twarogu w kremowych odmianach strudla. Ci bardziej skorzy do eksperymentowania, starają się serwować coraz to nowsze wersje strudla, m.in. z egzotycznym mango, kokosem, pistacjami czy daktylami. Gotowy wypiek jest często podawany z odpowiednim sosem, np. waniliowym do strudla jabłkowego, czy nawet łyżką lodu, serwowany jeszcze ciepły po wyjęciu z pieca.
Sekret ciasta
Nim cienkie jak papier ciasto zostanie nadziane, musi najpierw zostać najpierw odpowiednio przygotowane. Tradycyjne austriackie ciasto na strudel przygotowuje się z drobnej mąki pszennej, wody, oleju, soli oraz opcjonalnie jaj. Najważniejszym kryterium, charakteryzującym dobre ciasto jest jego przejrzystość. Powinno być tak cienkie, by dało się przez nie patrzeć. Legenda mówi, że osobisty kucharz władcy Austrii wydał niegdyś dekret głoszący, że ciasto na strudel musi być tak cienkie by dało się przez nie przeczytać list miłosny.
To stawia kucharzowi prawdziwe wyzwanie, zarówno na polu umiejętności jak i siły. To dlatego, że ciasto musi być wpierw intensywnie wyrabiane a następnie odpocząć przez minimum 30 minut. Następnie istotna okazuje się zręczność manualna. Ciasto jest najpierw rozwałkowywane na pokrytej mąką powierzchni, a następnie rozciągane coraz bardziej za pomocą zewnętrznej części dłoni.
Kucharz następnie układa ciasto na oprószonej mąką ściereczce kuchennej, umieszcza na nim nadzienie i wreszcie za pomocą ściereczki zwija całość. Pozostaje jedynie zamknąć boki, posmarować wierzch roztopionym masłem i piec w piekarniku, co jakiś czas smarując dodatkowo wierzch masłem.
W zależności od kraju oraz przepisu, różne rodzaje strudla przyrządzane są na bazie różnych typów ciasta takich jak ciasto kruche, drożdżowe, ziemniaczane czy twarogowe. Jednakże, tylko oryginalne ciasto na strudel da się rozciągnąć odpowiednio cienko.
5 rad jak przygotować idealny strudel
-
By ciasto dobrze wyszło, wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania powinny mieć tą samą temperaturę. Zwłaszcza woda nie może być zbyt zimna.
- Ciasto należy pozostawić by odpoczęło w ciepłym miejscu aby nie dopuścić do jego ochłodzenia.
- Ściereczkę na której ciasto jest rozciągane trzeba oprószyć odpowiednią ilością mąki.
- Po nałożeniu nadzienia, należy zawsze zawinąć je za pomocą ściereczki na której się znajduje.
- Strudel smakuje najlepiej podany świeży i jeszcze ciepły. Można go jednak swobodnie ponownie podpiec by był chrupiący następnego dnia.