Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Strudel - austriacki zawijaniec

Typowo austriacki czy kosmopolityczny? Strudel to jedno i drugie, ponieważ ten zawijaniec z ciasta ze słodkim nadzieniem, posiada międzynarodową historię i jest dziś znany na całym świecie.
Strudel - austriacki zawijaniec
strudel

Skąd wziął się strudel?

Strudel uznawany jest za szczyt austriackiej sztuki kulinarnej i utożsamiany jest z całym terytorium byłego imperium habsburskiego, które rozpościerało się na terenach Centralnej oraz Południowo-Wschodniej Europy. Tym samym, to zawijane ciasto można znaleźć w wielu narodowych książkach kucharskich tych właśnie krajów, od Węgier, aż po Chorwację oraz Bośnię i Hercegowinę. Jednakże, pomysł na połączenie cienkich warstw ciasta z różnymi nadzieniami zrodził się najprawdopodobniej na Bliskim oraz Środkowym Wschodzie. Nadziane i pieczone specjały dotarły do Turcji przez Egipt i Palestynę wraz z Arabami. Nawet dziś börek oraz baklawa są jednymi z dobrze znanych specjałów tureckiej kuchni.

Tureccy najeźdźcy ostatecznie przywieźli strudel do Wiednia. Pierwotnie, jako racje żywnościowe dla stacjonujących tam tureckich żołnierzy. Obecnie, najstarszy przepis na strudel, datowany na rok 1696, można znaleźć w Wiedeńskiej Bibliotece mieszczącej się w ratuszu. Opisuje on sposób przyrządzenia strudla ze śmietaną, który obok strudla z jabłkami oraz strudla z serem twarogowym, jest jednym z najbardziej znanych wariantów tego słodkiego wypieku. Popularnymi nadzieniami są również owoce takie jak morele, wiśnie, czereśnie lub śliwki, a nawet chrupiące orzechy czy mak.
W Słowenii zamiast serka twarogowego, kucharze wolą używać twarogu w kremowych odmianach strudla. Ci bardziej skorzy do eksperymentowania, starają się serwować coraz to nowsze wersje strudla, m.in. z egzotycznym mango, kokosem, pistacjami czy daktylami. Gotowy wypiek jest często podawany z odpowiednim sosem, np. waniliowym do strudla jabłkowego, czy nawet łyżką lodu, serwowany jeszcze ciepły po wyjęciu z pieca.

Sekret ciasta

Nim cienkie jak papier ciasto zostanie nadziane, musi najpierw zostać najpierw odpowiednio przygotowane. Tradycyjne austriackie ciasto na strudel przygotowuje się z drobnej mąki pszennej, wody, oleju, soli oraz opcjonalnie jaj. Najważniejszym kryterium, charakteryzującym dobre ciasto jest jego przejrzystość. Powinno być tak cienkie, by dało się przez nie patrzeć. Legenda mówi, że osobisty kucharz władcy Austrii wydał niegdyś dekret głoszący, że ciasto na strudel musi być tak cienkie by dało się przez nie przeczytać list miłosny.

To stawia kucharzowi prawdziwe wyzwanie, zarówno na polu umiejętności jak i siły. To dlatego, że ciasto musi być wpierw intensywnie wyrabiane a następnie odpocząć przez minimum 30 minut. Następnie istotna okazuje się zręczność manualna. Ciasto jest najpierw rozwałkowywane na pokrytej mąką powierzchni, a następnie rozciągane coraz bardziej za pomocą zewnętrznej części dłoni.

Kucharz następnie układa ciasto na oprószonej mąką ściereczce kuchennej, umieszcza na nim nadzienie i wreszcie za pomocą ściereczki zwija całość. Pozostaje jedynie zamknąć boki, posmarować wierzch roztopionym masłem i piec w piekarniku, co jakiś czas smarując dodatkowo wierzch masłem.

W zależności od kraju oraz przepisu, różne rodzaje strudla przyrządzane są na bazie różnych typów ciasta takich jak ciasto kruche, drożdżowe, ziemniaczane czy twarogowe. Jednakże, tylko oryginalne ciasto na strudel da się rozciągnąć odpowiednio cienko.

5 rad jak przygotować idealny strudel

  1. By ciasto dobrze wyszło, wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania powinny mieć tą samą temperaturę. Zwłaszcza woda nie może być zbyt zimna.
  2. Ciasto należy pozostawić by odpoczęło w ciepłym miejscu aby nie dopuścić do jego ochłodzenia.
  3. Ściereczkę na której ciasto jest rozciągane trzeba oprószyć odpowiednią ilością mąki.
  4. Po nałożeniu nadzienia, należy zawsze zawinąć je za pomocą ściereczki na której się znajduje.
  5. Strudel smakuje najlepiej podany świeży i jeszcze ciepły. Można go jednak swobodnie ponownie podpiec by był chrupiący następnego dnia.
strudel - sekret ciasta
5 rad jak przygotować idealny strudel

Przepisy kulinarne

Przepis na: strudel z jabłkami