Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Specjały z orzechami

Całe szczęście czasy, w których wegetarianie musieli zaspokajać głód mieszanką warzyw lub sałat dobiegły końca. Kuchnia wegetariańska jest obecnie kuchnią bardzo kreatywną – nawet mięsożercy jadają czasami bezmięsne specjały. Ogólnie rzecz biorąc, rozwój kuchni wegetariańskiej wzbogacił wachlarz świątecznych dań, a różnorodność  niezwykłych i wyszukanych potraw jest większa niż kiedykolwiek.

Chrupiący akcent na Twoim przyjęciu

Specjały z orzechami  - chrupiący akcent na Twoim przyjęciu
Kucharze, by nadać wegetariańskim daniom wyrazistości, lubią używać wszelkich rodzajów orzechów i ziaren, które nadają potrawom bezmięsnym chrupkości i wzmacniają smak – szczególnie, jeśli podpraży się je na patelni (bez tłuszczu!). Orzechy wspaniale poprawiają smak świątecznych dań. Można wybierać z naprawdę dużej gamy orzechów.

Na smaczne przyjęcie polecamy umieścić w menu taki oto chrupiący kwartet:

orzechy
pionowe 

Orzeszki piniowe:

Pochodzą z dziko rosnących sosen z wybrzeży Morza Śródziemnego. Orzeszki piniowe zbiera się ręcznie i są prawie tak drogie, jak orzechy makadamia. Wyjmuje się je z szyszek sosnowych i obiera z brązowej skórki, by wydobyć ich wspaniały, migdałowy, lekko żywiczny smak. Małe, podłużne i delikatne orzeszki piniowe mają stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu i używa się ich w tradycyjnych śródziemnomorskich specjałach, takich jak sos pesto genovese a także w daniach orientalnych, na przykład z kaszą kuskus.
Podczas prażenia orzeszków piniowych na patelni trzeba ich stale doglądać. Powinny nabrać tylko lekko brązowego koloru, a mogą szybko się spalić.
nerkowce 

Orzechy nerkowca:

Jądra nerkowca  w kształcie nerek mają tak twardą skorupkę, że aby ją rozgnieść trzeba najpierw podprażyć orzechy. Proces prażenia jest bardzo ważny, ponieważ orzechów nerkowca nie można jeść na surowo, a ich skorupki zawierają trujący olej. Prawie białe i stosunkowo miękkie jądra nerkowca są bogate w węglowodany i zawierają znacznie mniej tłuszczu niż inne rodzaje orzechów. Orzechów nerkowca używa się w potrawach kuchni azjatyckiej z uwagi na ich kremowy i słodkawy smak, świetnie smakują w curry i daniach z woka. Orzechy nerkowca trzeba posiekać przed prażeniem, ponieważ w innym przypadku mogą się szybko spalić. 
makadamia 

Orzechy makadamia:

Są niezwykle delikatne, pochodzą z Australii i bywają nazywane „królami orzechów”. Orzechy makadamia są okrągłe i mają kremowy kolor, zawsze sprzedaje się je w łupinkach, które są bardzo twarde. Uwagę zwracają dzięki swojej delikatnej konsystencji i orzechowo-maślanemu smakowi z nutą wanilii. Są idealne między innymi do wszelkiego rodzaju nadzień.
wloskie 

Orzechy włoskie:

Orzechy te można jeść na surowo i są one sprzedawane w skorupkach. Można również kupić orzechy włoskie pakowane bez skorupek i skórki, by zaoszczędzić sobie czasu na obieranie ich. Otwartą paczkę należy jak najszybciej zużyć, ponieważ orzechy te są tak tłuste, że mogą bardzo szybko zjełczeć. Duże orzechy włoskie z pofałdowanymi jądrami są bogate w smaku i nieco gorzkawe. Świetnie pasują do makaronów, na przykład jako nadzienie do ravioli lub w formie włoskiego sosu orzechowego salsa di noci. Doskonale sprawdzą się również w daniach z grzybów.

Nieskończone możliwości wykorzystania orzechów


Orzechy w całości, siekane nożem kuchennym, czy rozdrobnione w moździerzu – w kuchni wegetariańskiej można ich używać bez ograniczeń. Ich pyszne jądra wzbogacają dania z makaronów od ravioli i tagliatelle, aż po lasagne warzywne z ricottą. Poprawią smak dań pieczonych, zapiekanek, ciast warzywnych i wegetariańskich curry z mlekiem kokosowym. Łagodne curry można na przykład zaserwować w ciekawy sposób w połówkach kokosa, podczas gdy indonezyjskie potrawy z ryżu świetnie wyglądają podane w wydrążonym ananasie.

Orzechami doprawimy też risotto, polentę, kuskus, jak również nadzienie do świątecznego warzywnego strudla z ciasta francuskiego. Również małe karczochy ze smakowitym nadzieniem z ricotty i orzechów będą rozkoszą dla podniebienia. Ponadto warto zwrócić uwagę na wegetariańskie pyzy, w których orzechy albo występują obok ziemniaków, grzybów lub szpinaku albo stanowią ich główny składnik. Bądź kreatywny i zaskocz swoich gości takimi szczególnymi daniami świątecznymi!

Rada szefa kuchni
Orzechy najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, ponieważ mogą szybko zjełczeć – im wyższa w nich zawartość tłuszczu, tym bardziej trzeba uważać.
Orzechy łatwo chłoną smaki innych produktów spożywczych i przed tym również należy je chronić. Otwarte opakowanie orzechów trzeba spożyć jak najszybciej.

Czy wiesz, że...? 
Drzewo nerkowca jest również znane jako "kashu", "acaju" i "Akashi". Portugalczycy odkryli tę tropikalną roślinę w Brazylii. Od południowoamerykańskiego słowa "acaju" pochodzi portugalska nazwa "caju", a następnie te, które obecnie są powszechnie używane.

desery z orzechami

Przepisy kulinarne