Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Spaghettini z szynką San Daniele

Szynka dojrzewająca to szynka pozbawiona wody. Jej charakterystyczny smak sprawia, że jest ona chętnie używana jako główny dodatek do wielu dań. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z makaronem, warzywami i owocami, na pizzy oraz w przystawkach. Dziś polecamy Spaghettini z szynką dojrzewającą, łatwe w przygotowaniu włoskie danie, którego smak na długo pozostaje w pamięci.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 30 min.

spaghettini-z-szynka-suszona-460x350
Składniki
 
600 g makaronu spaghettini 300 ml śmietany
2 szalotki 300 g szynki włoskiej, surowej, dojrzewającej
1 mała papryczka chilli 1 garść oliwek
250 g pomidorków koktajlowych Sól
150 ml białego wina Pieprz

Przygotowanie:

Szalotkę drobno poszatkuj, pomidorki przekrój na połówki i pokrój papryczkę chilli w cienkie plasterki. Podduś wszystko na odrobinie oliwy i podlej białym winem. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj krótko, a później dodaj śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. W międzyczasie ugotuj makaron spaghettini w dużej ilości osolonej wody tak, aby był al dente. Dodaj makaron bezpośrednio do sosu, lekko wymieszaj i wzbogać smak dodając szynkę. Dodaj oliwki według uznania i od razu podawaj.