Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Spaghettini ratatouille


Spaghettini ratatouille

Przygotowanie

Liczba porcji: 6 / Czas przygotowania: ok. 45 minut

Składniki:   
350 g makaronu spaghettini
500 ml pomidorów z puszki
1 bakłażan
4 gałązki rozmarynu
2 cukinie
4 gałązki tymianku
3 czerwone papryki
bazylia
250 g pomidorków koktajlowych
ser Grana Padano
2 cebule
sól
2 ząbki czosnku pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku cukier
1 łyżka koncentratu pomidorowego  oliwa z oliwek
100 ml białego wina  


Propozycja win:

To proste i szybkie danie doskonale współgra z lekkim i świeżym Friuli Chardonnay lub wytrawnym Côtes de Provence, pełnym aromatów malin i śródziemnomorskich ziół.
krok 1
Bakłażana, cukinie i papryki umyj i pokrój w kostkę równej wielkości. Pokrój pomidorki koktajlowe w połówki. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek na patelni. Obsmaż bakłażana, cukinie i papryki. Następnie dodaj i zeszklij cebulę i czosnek.
krok 2
Dodaj paprykę w proszku i przecier pomidorowy i gotuj przez kilka minut. Wlej białe wino, a następnie dodaj pomidory z puszki. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 20 minut.
krok 3
Dodaj tymianek, rozmaryn i pomidorki koktajlowe i duś jeszcze całość przez krótki czas, doprawiając solą, pieprzem i dużą szczyptą cukru.
krok 4
Makaron spaghettini ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedź i natychmiast dodaj do ratatouille z odrobiną wody z gotowania. 
krok 5
Podawaj ze świeżo zerwaną bazylią, odrobiną oliwy z oliwek i startym serem Grana Padano.