Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Spaghetti al tonno

Kuchnia włoska jest w Polsce znana i popularna. Pomidory, aromatyczne przyprawy, warzywa i sery to podstawowe składniki dobrze nam znanych włoskich potraw. Prawdziwym hitem kuchni włoskiej w Polsce jest spaghetti, które można przygotować z wieloma różnymi sosami. MAKRO Inspiracje polecają spaghetti al tonno - z dodatkiem tuńczyka. Smacznego!

wlochy-top-460x260
Składniki na 2-3 porcje:
 
200 g makaronu spaghetti 
mała, drobno posiekana cebula
puszka tuńczyka w oliwie 
4 fileciki anchovies
2 łyżki kaparów 
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżeczki oregano 
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek 
pół filiżanki startego sera Grana Padano lub Corregio

Przygotowanie:

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy kapary oraz anchovies i chwilę razem przesmażamy. Dodajemy rozdrobnione pomidory wraz z sosem, oregano, sól oraz pieprz i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Dodajemy tuńczyka i całość chwilkę podgrzewamy. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, mieszamy z sosem i przekładamy na talerze. Spaghetti serwujemy posypane tartym serem.