Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sos waniliowy

Deser bez wanilii? Niemożliwe! To właśnie wyjątkowy smak tej wartościowej przyprawy nadaje złocistożółty kolor naszym delikatnym przysmakom. Rozsądnie użyte i niepoddane wcześniejszej obróbce strąki dostarczają kucharzom i miłośnikom jedzenia mnóstwa przyjemności.

sos-waniliowy-przepis-460x350
Składniki:   
1 laska wanilii 4 żółtka z jajek
250 ml mleka 40 g cukru
250 ml śmietany  

Nasza wskazówka:

Wyskrob miąższ ze środka wanilii. Doprowadź miąższ i strąki wraz z mlekiem i śmietaną do wrzenia i pozostaw na krótki czas. Następnie usuń strąk wanilii.
Ubij pianę z żółtek i cukru w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając, dodaj mieszankę mlecznośmietanową i pozwól, by wszystko zgęstniało. Podawaj po ostygnięciu.
Jeśli chcesz osiągnąć bardziej śmietankową konsystencję, możesz ubić część śmietany i dodać ją do sosu waniliowego zaraz po tym, jak ostygnie.

Ważne:

Sosy i mieszanki deserowe zawierające jajko nie mogą być gotowane w temperaturze wyższej niż 85°C, ponieważ w przeciwnym razie żółtko się zetnie.

Badanie konsystencji: Test róży

test-rozy-460x150
Przy sosach i kremach z zawartością żółtka ważne jest, by mieć pewność, że mieszanka osiągnęła odpowiednią konsystencję. Wyrażenie „test róży” używane jest do określenia specjalnej metody sprawdzania, czy mieszanka z żółtkiem wystarczająco zgęstniała.

Tak to się robi: maczamy łyżkę do mieszania w sosie, wyciągamy ją i delikatnie dmuchamy w grzbiet łyżki. Jeśli uformuje się na niej falisty kształt róży, mamy pewność, że gęstość mieszanki jest idealna.

PORADA SZEFA KUCHNI!
Jeśli chcesz zrobić własny cukier waniliowy, po prostu umieść cukier i strąk wanilii w słoiku hermetycznym i pozostaw na kilka tygodni. Nawiasem mówiąc, strąki wanilii zawsze należy przechowywać w słoikach hermetycznych, tak aby nie wyschły i nie nasiąknęły aromatami innych produktów.

CZY WIESZ?

We współczesnej sztuce kulinarnej wanilia stosowana jest również do przyprawiania niesłodkich dań. Wzbogaca ona sosy i dodatki do mięs, a także wykwintne oleje sałatkowe. Pełni funkcję przyprawy do warzyw, od delikatnych szparagów, po sycące purée ziemniaczane. Pasuje także do ryb i owoców morza. Warto poeksperymentować!