Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sos holenderski

Sos holenderski to świetny dodatek do szparagów. Podstawą sosu są żółtka, masło i białe wino, a odrobina soku z cytryny nadaje mu charakterystyczny smak.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 40 min.

MI-szparagi-sos-holenderski-460x
Składniki:
 
500 g masła 50 ml białego wina
1 szalotka 50 ml wody
Ziarna białego pieprzu Sól
1 liść laurowy 6 żółtek
50 ml białego octu winnego

1 cytryna

 

Nasza rada:

W przypadku, gdy sos się zetnie, ubić żółtko z wodą w kąpieli wodnej i dodawać do sosu po kropelce.

Test świeżości szparagów

… skrzypią, gdy pociera się jedną o drugą.
test świeżosci (2)
krok 1
W pierwszej kolejności należy sklarować masło. Aby to zrobić, trzeba je ostrożnie podgrzać w rondelku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
krok 2
Białko zetnie się i powstanie z niego pianka, natomiast woda wyparuje. Ostrożnie zebrać piankę.
krok 3
Przecedzić pozostałe masło przez ściereczkę.
krok 4
Szalotkę drobno posiekać, dodać rozgniecione ziarna białego pieprzu, liść laurowy, biały ocet winny, białe wino oraz połowę wody i zredukować prawie całkowicie. Dolać pozostałą część wody do zredukowanej mieszanki i lekko posolić.
krok 4
Przelać mieszankę do żółtek przez sito.
krok 6
Ubijać w kąpieli wodnej do uzyskania kremowej konsystencji.
krok 7
Następnie cienkim strumieniem powoli dolać klarowane masło (w temperaturze 45°C) do mieszanki z żółtek.
krok 8
Doprawić sos solą, białym pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Sos holenderski - krok po kroku

Zobacz jak przygotować sos holenderski »