Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sorbet jeżynowy

O tej porze roku jeżyny prezentują się wyśmienicie. Ciemny granatowoczarny kolor świeżych jeżyn wprawia miłośników jedzenia w zachwyt. Zwłaszcza w połączeniu z lekką śmietaną, jogurtem lub nawet mięsem, jeżyny wykorzystuje się w twórczych daniach, które gwarantują intensywne doznania smakowe.

sorbet-jezynowy-top-460x250
Składniki:   
800 g jeżyn 2 płatki żelatyny
100 g cukru 1 cytryna
100 ml wody 20 ml likieru pomarańczowego
1 laska wanilii
 

Nasza wskazówka:

Podawaj z sosem waniliowym i smażonymi paseczkami z ciasta filo

Przygotowanie

sorbet-jezynowy-k1-220x160
Rozmiękcz żelatynę w zimnej wodzie i wyciśnij ją. Zagotuj wodę z cukrem, laską wanilii odrobiną skórki z cytryny.
sorbet-jezynowy-k2-220x160
Poczekaj, aż woda ostygnie i rozpuść w niej żelatynę. Przecedź całość przez sito.
sorbet-jezynowy-k3-220x160
Utrzyj wszystko razem z jeżynami, niewielką ilością soku z cytryny i likierem pomarańczowym.
sorbet-jezynowy-k4-220x160
Całość przeciśnij przez sito i zamroź w urządzeniu do robienia lodów.