Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sopa de tortilla

Pyszna zupa na bazie tradycyjnych meksykańskich składników z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Odrobina chili nadaje tej potrawie, charakterystycznego, ostrego smaku. Jej zaletą jest bardzo krótki czas przygotowania. Polecamy wszystkim smakoszom.

meksyk-top-460x250
Składniki na 3-4 porcje:
 
posiekana cebula
puszka pomidorów bez skóry
2 papryki jalapeno 
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
łyżka cząbru
sól i pieprz do smaku


Do podania:
 
2 tortille pokrojone w paski
olej słonecznikowy
pokrojona kulka mozzarelli
pokrojone w kostkę awokado
łyżeczka chili   
gęsta, kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Pomidory blendujemy z cebulą, czosnkiem i papryczkami. Zmiksowane warzywa przekładamy do garnka, dodajemy bulion, cząber, sól oraz pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Paseczki tortilli podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju i przekładamy do miseczek. Dodajemy pokrojoną mozzarellę oraz awokado, zalewamy zupą i dekorujemy kleksem śmietany oraz szczyptą chili.