Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sola zwyczajna według Colberta

Nie jest zabójczo piękna, ale pod tym niepozornym wyglądem kryje się jakość, która powoduje, że zarówno kucharzom, jak i ich gościom na samą myśl cieknie ślinka – sola zwyczajna jest jedną z najbardziej poszukiwanych ryb, a oprócz tego wyśmienicie nadaje się na lekkie wiosenne danie.

Sola zwyczajna według Colberta

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 50 min
sola-zwyczajna-wedlug-colberta-v2-940x200

Przygotowanie:

Zmieszaj zioła z bułką tartą w mikserze. Dodaj niewielką ilość oliwy z oliwek i skórki cytrynowej. Przypraw filety solą i pieprzem do smaku i smaż je przez 30 sekund po obu stronach na rozgrzanej patelni. Następnie równomiernie pokryj je niewielką ilością musztardy i mieszanką z ziołami. Zapiekaj krótko w piekarniku lub w salamandrze.
  • Wskazówka od nas:
    Danie podawaj z lekkim kremem maślanym.
Składniki:
 
Filety z 3 soli zwyczajnych 
Odrobina wybornej musztardy                 
50 g bułki tartej     
Sól
1 pęczek lekkich ziół (natka pietruszki, estragon, szczypior, trybula)
Pieprz
1 łyżeczka skórki cytrynowej   
Oliwa z oliwek