Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Śniadania z całego świata

Pierwszy posiłek dnia wygląda bardzo różnie w poszczególnych krajach świata, tak samo jak różnią się między sobą ich kuchnie narodowe. W jednych preferowane są śniadania słodkie, w innych solidne i pożywne. W niektórych regionach na śniadanie serwuje się niemal wszystkie dania z menu, podczas gdy w innych jest to tylko małe ciasteczko.

Śniadanie to podstawa i najlepszy powód, aby rano wcześnie wstać

Śniadania z całego świata
Nawet na obszarze jednego kontynentu możemy zaobserwować różne przyzwyczajenia śniadaniowe. Spójrzmy chociażby na kraje Europy.

Najbardziej obfite śniadanie podaje się w Anglii, gdzie składa się ono z trzech dań. Najpierw spożywane są owoce i płatki kukurydziane z mlekiem, które stopniowo zastępują tradycyjną owsiankę. Następnie przychodzi pora na jajka (gotowane, smażone lub pod postacią omleta), kiełbaski, bekon, a czasami również warzywa, pieczoną fasolkę lub placuszki ziemniaczane nazywane hash browns. Ukoronowaniem całego śniadania są tosty i marmolada.

Mieszkańcy Rosji również gustują w sycących śniadaniach. Nasi wschodni sąsiedzi z samego rana jedzą owsiankę i jajka, ale również kiełbaski, smażone ziemniaki, kapustę, ogórki i grzyby. Dania podawane są do stołu lub w formie bufetu. Często serwuje się również tradycyjne bliny, które są rodzajem małych naleśników, oraz pierogi.
Śniadania z całego świata - rogaliki
Śniadania z całego świata
W krajach skandynawskich, w Europie Środkowej i Wschodniej, w Holandii, Niemczech, Austrii i Czechach podstawowym składnikiem śniadania jest chleb, który smaruje się dżemem lub podaje z wędliną i żółtym serem. Popularnością cieszą się również musli, owoce, gotowane jajka i jogurt.

Śniadanie w wydaniu śródziemnomorskim zwykle jest bardzo lekkie i można powiedzieć, że praktycznie nie istnieje. W większości przypadków sprawę załatwia ciastko – we Francji jest to rogalik francuski (croissant), we Włoszech słodka bułeczka (brioche), a w Hiszpanii podłużny, tłusty wypiek przypominający ciasto pączkowe nazywany churro.
Śniadanie w Stanach Zjednoczonych jest wyjątkowo obfite. Amerykanie jedzą śniadania albo w wersji słodkiej (są to wtedy naleśniki i tosty francuskie), albo słonej i pikantnej (bekon, kiełbaski, dania jajeczne i smażone ziemniaki).

W Ameryce Południowej nawyki śniadaniowe różnią się w zależności od regionu. Południowoamerykańskie śniadanie często przypomina śniadanie europejskie, gdyż na stole pojawiają się chleb, wędliny, żółty ser i dżem. Niemniej często podawane są również tradycyjne ciepłe potrawy, takie jak smażone banany, słodkie ziemniaki oraz zupa jarzynowa. Zupy są także popularnym posiłkiem na śniadanie w krajach azjatyckich, podobnie jak ryż i ryby.
Śniadania z całego świata
MI-sniadania-4
Jeśli chodzi o to, co pije się do śniadania, na szczycie listy popularności znajdują się oczywiście herbata i kawa. W Azji i Afryce zdecydowanie wygrywa herbata, ale w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Australii prawie zawsze do śniadania pije się kawę. W Europie upodobania nie są aż tak jednorodne i przy śniadaniu przy jednym stole spotkamy zarówno miłośników herbaty, jak i kawy. Inne popularne napoje podawane do śniadania to mleko (w krajach skandynawskich i Europie Wschodniej często spożywane w postaci kefiru lub maślanki), kakao i soki owocowe.

Jajka po benedyktyńsku: przepyszny pomysł na rozpoczęcie dnia

Jajka należą do tych produktów, które zawsze trzymamy w lodówce na zapas. I dobrze, ponieważ dania jajeczne są jednymi z najbardziej popularnych i najszybszych do przygotowania na różne okazje. Prawdopodobnie każdy jadł jajka smażone, jajecznicę, omlet czy frittatę (masa jajeczna zapiekana np. z warzywami, mięsem, serem). Jeśli jednak zależy nam na przygotowaniu wyjątkowo sycącego śniadania lub brunchu (posiłek jadany późnym rankiem lub wczesnym przedpołudniem), znakomitym wyborem będą jajka po benedyktyńsku.

Specjalność krajów anglosaskich

Jajka po benedyktyńsku są szczególnie popularne w kraju swojego pochodzenia, czyli w Stanach Zjednoczonych oraz w Wielkiej Brytanii. Znajdują się w jadłospisie prawie każdego hotelu na świecie, dzięki czemu stały się jednym z najsławniejszych dań podawanych na śniadanie. Znane są różne historie na temat tego, jak powstało jajko po benedyktyńsku. Jedno jest pewne – po raz pierwszy danie to zostało podane w nowojorskim hotelu pod koniec XIX wieku, a swoją nazwę zawdzięcza gościowi, dla którego zostało przygotowane.
Rada szefa kuchni!
Chrupiący, smażony bekon, który pierwotnie był typowym składnikiem w kuchni anglosaskiej, staje się coraz bardziej popularny również w innych kuchniach na całym świecie. Aby otrzymać cudownie chrupiące plasterki bekonu, należy położyć je na zimnej patelni, a następnie powolutku podgrzewać. W ten sposób mięso straci więcej tłuszczu i wody, a w rezultacie stanie się bardziej chrupiące.

Coś dla kreatywnych kucharzy

Przepis na jajko po benedyktyńsku nie jest trudny: na połówkę stostowanego angielskiego muffina kładziemy plasterek szynki lub bekonu oraz ugotowane wcześniej jajko w koszulce. Całość polewamy odrobiną sosu holenderskiego. Na przestrzeni dekad pomysłowi kucharze urozmaicili powyższy przepis na wiele sposobów. Pierwszym przykładem jest wersja wegetariańska, czyli jajka po florentyńsku, w których szynka zastąpiona jest szpinakiem. W Kanadzie i na wyspach Oceanu Spokojnego rezygnuje się z szynki na korzyść szlachetnego łososia, dzięki czemu otrzymujemy jajka w wersji Royale. Natomiast w krajach Ameryki Łacińskiej podawany jest wariant nazywany huevos Benedictinos, który wyróżnia się dodatkiem awokado i sosu salsa.

Zręczność manualna, a jajko w koszulce

Niezależnie od wersji, w każdym przypadku będziemy potrzebować jajka w koszulce. Gotowanie we wrzątku, czyli powolne gotowanie w gorącej, ale nie gotującej się wodzie, jest wyjątkowo łagodną metodą przyrządzania wielu produktów spożywczych, w tym ryb i mięsa. O ile jednak ryby i mięso po prostu zanurzamy w gorącej wodzie o temperaturze ok. 80°C, o tyle przy gotowaniu jajka w koszulce niezbędna okaże się nasza zręczność manualna. Cała sztuczka polega na tym, aby białko jajka owinęło się wokół żółtka. W rezultacie otrzymamy coś, co będzie przypominać w konsystencji jajko na miękko – ścięte białko na zewnątrz i płynne żółto w środku, które powolutku wypłynie podczas krojenia. Tak ugotowane jajko w koszulce jest wprost idealne!
Jajka po benedyktyńsku

Technika kulinarna

Gotowanie jajka w koszulce