Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Smażone truskawki z pesto z bazylii i mlekiem pomarańczowym


truskawky-460-200

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 25 min

Składniki:
 
600 g świeżych truskawek
30 g orzechów (np. pistacji, orzechów laskowych)
2 łyżki cukru pudru
250 ml mleka
1 pomarańcza
3 laski wanilii
100 g bazylii
30 ml likieru pomarańczowego
100 ml olejku pomarańczowego
Cukier brązowy
30 g białej czekolady
Mięta​

Przygotowanie

krok_1
Podgrzej mleko razem z miąższem z jednej laski wanilii. Wzmocnij smak mieszanki skórką pomarańczową.

krok_2
Dodaj trochę brązowego cukru. Pozostaw na pewien czas, by wszystko dobrze się zmieszało.
krok_3
Posiekaj czekoladę, orzechy i bazylię na małe kawałki.
krok_4
Utrzyj posiekane kawałki z olejkiem pomarańczowym w moździerzu, tak by uzyskać pesto.
krok_5
Następnie pokrój truskawki na ćwiartki. Wrzuć truskawki z niewielką ilością olejku pomarańczowego na gorącą patelnię.
krok_6
Dodaj cukier puder, wanilię i trochę mięty. Polej likierem pomarańczowym. Na koniec podkreśl smak całości skórką pomarańczową.
krok_7
Podgrzej ponownie mleko do temperatury bliskiej wrzeniu i spień je delikatnie przy pomocy ręcznego blendera.
krok_8
Mleko podawaj razem z truskawkami i pesto.