Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Śledź w oleju lnianym

Śledź w oleju lnianym

Śledź w oleju lnianym podawany z porem, orzechami i żurawiną

Przygotowanie

Potrzebne składniki:

  • Płaty śledzia solone – 500 g
  • Por – ½ szt.
  • Żurawina – 70 g
  • Orzech włoski – 50 g
  • Olej lniany – 250 ml 
  • Ocet jabłkowy – 70 ml
  • Liść laurowy – 6 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Pieprz ziarnisty – 10 g
  • Sól – do smaku 

Czas przygotowania: 2 - 3 godz.

Poziom trudności: łatwy

Danie wegetariańskie

Wydrukuj przepis »
krok 1
Krok 1: Moczymy śledzie w wodzie (około 2-3 godziny).

krok 2
Krok 2: Pora tniemy w cieniutkie paski. Zalewamy octem i odstawiamy na czas, kiedy moczymy śledzie.

krok 3
Krok 3: Do śledzi, dodajemy żurawinę, czosnek, liść laurowy, pieprz i orzechy. Zalewamy oliwą.
krok 4
Krok 4: Dodajemy pora wraz z octem.
krok 5
Krok 5: Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. 
krok 6
Krok 6: Serwujemy.

Odkryj więcej smakowitych przepisów!