Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Skrei na palonych porach


Skrei na palonych porach
Lista składników:

  • Skrei – 600 g
  • Por – 360 g
  • Czarnuszka – 2 g
  • Masło – 50 g
  • Pędy groszku – 3 g
  • Ziemniak – 240 g

  • Oliva sansa – 0,5 l
  • Sól – 4 g
  • Tymianek – 5 g
  • Czosnek – 3 g
  • Skórka z jednej cytryny


 


Ziemniaki myjemy, osuszamy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy oliwą, dodajemy tymianek, czosnek i skórkę z cytryny. Gotujemy w temperaturze około 60 °C do miękkości. Pora myjemy, przekładamy na blachę, następnie pieczemy przez około 10-15 min w temperaturze 250-300 °C. Następnie pora obieramy z wierzchniej spalonej warstwy i kroimy na kawałki około 5 cm. Rybę oczyszczamy porcjujemy na kawałki po 150 g, delikatnie solimy, a następnie smażymy od strony skóry na początku na mocnym ogniu, a po około minucie zmniejszamy płomień i powoli smażymy aż ryba dojdzie. Na koniec dodajemy masło delikatnie podlewając rybę. Układamy jak na zdjęciu dekorując pędami groszku i posypując czarnuszką.