Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Suflet serowy

Suflet uważany jest za kłopotliwe i kapryśne danie. Krok po roku pokażemy Ci, jak przygotować idealny, puszysty serowy suflet. 

Przepis na 4 porcje. Czas przygotowania - ok. 40 minut.

Składniki:
 
60 g masła
tarta gałka muszkatołowa
30 g mąki pszennej
4 łyżki śmietanki
250 ml mleka
5 jajek
0,5 łyżeczki soli morskiej
120 g sera (np. Gouda)
pieprz
formy do sufletów


Zobacz film krok po kroku jak przygotować suflet serowy

Serowy suflet
Zobacz, jak to zrobić »

Przygotowanie

przygotowanie sufletu - krok po kroku (1)
Roztop na patelni masło.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (2)
Dodaj mąkę. 
przygotowanie sufletu - krok po kroku (3)
Niech się pogotują na małym ogniu przez 2-3 minuty.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (4)
Teraz powoli dolewaj mleko, nieustannie mieszając,...
przygotowanie sufletu - krok po kroku (5)
...aż konsystencja zrobi się idealnie gładka.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (6)
Dopraw solą drobnoziarnistą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Zostaw gotujący sos na ogniu na kolejne 15 minut, mieszając, aby się nie przypalił.  
przygotowanie sufletu - krok po kroku (7)
Następnie dodaj śmietankę i wymieszaj wszystko trzepaczką, w celu uzyskania gładkiej masy. Nasza rada: przesuń trzepaczkę po dnie patelni, żeby się upewnić, że nic nie przywarło.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (8)
Teraz oddziel białka jajek od żółtek. Dodaj żółtka do mikstury na suflet i pomieszaj.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (9)
Dodaj starty ser, a jak tylko się  roztopi, zdejmij patelnię z ognia.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (10)
Ubij białka na sztywną pianę. Nasza rada: dodaj szczyptę soli do białek - dzięki temu łatwiej będzie ubić pianę!
przygotowanie sufletu - krok po kroku (11)
Połącz pianę z ciepłą masą serową.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (12)
Formy do sufletów natłuść niewielką ilością masła.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (13)
Następnie wlej masę serową do foremek. Powinny zostać wypełnione do około dwóch trzecich wysokości.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (14)
Umieść suflety serowe na głębokiej blasze do pieczenia wypełnionej wodą.
przygotowanie sufletu - krok po kroku (15)
Włóż wszystko do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 20 minut - w zależności od wielkości foremki. 
przygotowanie sufletu - krok po kroku (16)
Ważne: nigdy nie otwieraj drzwi piekarnika podczas pieczenia sufletu - inaczej opadnie!
przygotowanie sufletu - krok po kroku (17)
Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, np. z sałatą liściastą, jako przekąskę, jako dodatek do mięs i drobiu albo jako deser.