Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Scuffiny

Krzyżówka drogą do słodyczy. Z pozoru szalony pomysł może się zmienić w opowieść o sukcesie: pewien Francuz w Nowym Jorku łączy dwie popularne słodkości w jedną - i rozpoczyna nowy trend w deserach hybrydowych, który rozprzestrzenia się po świecie. Poznaj scuffiny, przepyszny hybrydowy deser.


Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - ok. 45 minut.

scuffin
Składniki   
50 g miękkiego masła  125 g mąki razowej 
85 g mąki pszennej
50 g zmielonych orzechów laskowych 
75 g cukru trzcinowego  2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu  ½ łyżeczki kardamonu 
½ łyżeczki soli
1 jajko
80 ml mleka  80 ml śmietanki 
6 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki  Blacha do muffinek (6 otworów)

Sposób przygotowania:

Połącz mąkę razową i pszenną z cukrem, orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, a następnie zagnieć z miękkim masłem. Roztrzep jajko i połącz z mlekiem oraz śmietanką. Następnie dodaj do suchych składników i połącz w jednolitą masę. Wysmaruj otwory w blasze masłem i wypełnij każdy ciastem do 2/3 wysokości. Następnie zrób wgłębienie w każdej porcji łyżeczką i wypełnij je dżemem. Przykryj resztą ciasta i upiecz w 180°C (górna i dolna grzałka) przez 25 minut.