Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Saltimbocca z soli zwyczajnej z marynowanymi wiosennymi warzywami

Wyborna ryba i kolorowe warzywa – ta przystawka spowoduje, że będziesz chciał więcej: saltimbocca z soli zwyczajnej i marynowane wiosenne warzywa

Preludium: Saltimbocca z soli zwyczajnej z marynowanymi wiosennymi warzywami

Danie na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 60 min
danie-saltimbocca-z-soli-zwyczajnej-z-warzywami-940-200

Marynowane wiosenne warzywa


Przygotowanie:

Włóż ziemniaki, kminek i trochę natki pietruszki do zimnej wody, zagotuj i poczekaj aż zmiękną. Po ugotowaniu obierz je i pokrój na ćwiartki. Następnie obierz i pokrój na ćwiartki cebule i smaż je na oliwie przez ok. dwie minuty. Pokrój marchewki, kalarepkę i strąki groszku cukrowego w romby, posól i obgotuj w słonej wodzie na chrupko. Wymieszaj 100 ml wody z octem, musztardą, szczyptą cukru, soli, pieprzu i oleju z pestek winogron. W mieszance zamarynuj warzywa. Wzmocnij smak szczyptą pieprzu cayenne.
Składniki:
 
8 małych ziemniaków
150 g strąków groszku cukrowego
1 łyżeczka kminku 
2 łyżki octu z białego wina
Natka pietruszki 
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
2 czerwone cebule 
Cukier
2 łyżki oliwy z oliwek 
Sól
3 marchewki 
Pieprz
1 kalarepka
Pieprz cayenne
4 łyżki oleju z pestek winogron
 

Saltimbocca z soli zwyczajnej


Przygotowanie:

Owiń filety plasterkami szynki, przykryj je listkami szałwii i przymocuj wykałaczką. Filety krótko obsmaż na patelni w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Polej wszystko białym winem i odstaw na 10 minut. Przypraw szczyptą pieprzu i soli do smaku.
Składniki:
 
6 filetów z soli zwyczajnej po 80 g 
100 ml białego wina
6 listków szałwii 
6 plasterków suszonej szynki           
Sól         
Pieprz