Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Saltimbocca alla romana

Saltimbocca pochodzi od włoskiego "salt in bocca", co dosłownie oznacza „skacz do ust”. Nazywa się tak, ponieważ to klasyczne połączenie cielęciny, surowej szynki i szałwii smakuje tak dobrze, że żaden smakosz się mu nie oprze.
Saltimbocca alla romana

Smaczne oblicze Wiecznego Miasta

Saltimbocca alla romana to kolejny dowód na to, że wyśmienite potrawy da się przygotować prosto i zaledwie z kilku składników. Miękką cielęcinę tnie się w małe, cienkie plasterki (ok. 5 cm średnicy i 0,5 cm grubości) i bije tłuczkiem, by stała się jeszcze delikatniejsza. Na cielęcinę kładzie się plaster szynki: surowej, suszonej lub parmeńskiej, by potem przykryć ją liściem szałwii. Całość nabija się na mały drewniany patyczek. Często widzi się ją zwijaną lub składaną przed gotowaniem, jednak dla orędowników rzymskiej tradycji jest to świętokradztwo – oni zawsze smażą tę potrawę płasko na patelni.

Saltimbocca alla romana

Idealne trio

Najpierw przykrytą stronę smaży się na maśle lub mieszance oleju i masła, potem smaży się drugą stronę w ten sam sposób. Całość polewa się słodką Marsalą lub innym winem, a następnie dalej gotuje. Uzyskany w ten sposób wywar można wymieszać z masłem i podać jako sos. Sztuka przygotowania polega przede wszystkim na uzyskaniu harmonii trzech smaków. Dlatego też saltimbocca powinna być podawana zaraz po ugotowaniu – w przeciwnym wypadku smak szałwii stanie się zbyt dominujący. Ważne jest również to, by zawsze używać świeżej szałwii – suszona szałwia ma lekko gorzką nutę, która nie jest pożądana w tym przepisie. Saltimbocca zazwyczaj nie wymaga dodatków – wystarczy trochę białego pieczywa i, być może, smaczna przystawka.
Czy wiesz, że...?

Istnieje oficjalny przepis na danie saltimbocca alla romana, który po licznych dyskusjach został wydany w 1962 r. przez Federazione Italiana Cuochi, czyli Włoski Związek Kucharzy.

Czy to klasyczne rzymskie danie może nie pochodzić z Rzymu?

Saltimbocca alla romana jest – jak sama nazwa wskazuje – klasyką rzymskiej kuchni. Jednakże są wątpliwości, czy to połączenie składników ma swoje początki w stolicy Włoch. Ich źródłem jest fakt, że w przygotowaniu używane jest masło, które kiedyś w Rzymie było mało popularne – do smażenia używano głównie tłuszczu wieprzowego. Niektórzy przypuszczają, że saltimbocca wywodzi się z okolic prowincji Brescia w Lombardii. Nie jest też pewne, kiedy wymyślono tę potrawę. Pierwsze pisemne wzmianki o niej znajdują się w znanej włoskiej książce kucharskiej „La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene” (Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia) wydanej w 1891 roku przez Pellegrino Artusi, który jest uważany za założyciela włoskiej kuchni narodowej. Jednak Artusi nie wynalazł potrawy, a odkrył ją w jednej z rzymskich tawern.

Zachęta do kreatywnych inspiracji

Danie to jest popularne nie tylko we Włoszech, czyli w swojej ojczyźnie, ale również w Hiszpanii, Grecji, Szwajcarii i oczywiście wśród miłośników włoskiej kuchni na całym świecie. Inspiruje kucharzy do urozmaicania tego dania na różne sposoby według ich pomysłów. Ze znakomitym duetem szynki i szałwii można na przykład połączyć różne rodzaje mięsa: jagnięcinę, wieprzowinę, drób (zwłaszcza pierś z kurczaka lub indyka), dziczyznę (np. sarninę) i oczywiście ryby.
Rada szefa kuchni
Do przygotowania Saltimbocci nie potrzeba soli, ponieważ wystarczająca jej ilość jest zawarta w szynce. Do przyprawienia wystarczy sam pieprz.
Rada szefa kuchni

Przepisy kulinarne

Przepis na: saltimbocca alla romana