Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sałatka z soczewicy

Soczewica - znana od dawna, często niedoceniana, a teraz znów w modzie po latach marnej egzystencji w mniej lub bardziej nudnych zupach i daniach jednogarnkowych, powraca jako gwiazda ekskluzywnych kuchni. Sprawdź nasz przepis na sałatkę z soczewicy.
Sałatka z soczewicy

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania - 45 minut.

Składniki:
 
po 125 g soczewicy czerwonej, żółtej i Beluga
1 cebula
2 jabłka
Bulion warzywny
2 łyżki miodu
40 ml octu białego
100 ml oleju słonecznikowego
1 cytryna
1 łyżka musztardy
100 g cebulki dymki
1 pęczek szczypiorku
250 g bekonu
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotować soczewicę w bulionie warzywnym al dente, biorąc pod uwagę różny czas gotowania używanych odmian soczewicy.  Pokroić cebulę i jabłka w drobne paski i dusić na małej ilości tłuszczu, aż będą szkliste. Wlać ocet i dodać do soczewicy. Zmieszać odrobinę soli i skórki z cytryny z musztardą, miodem oraz pozostałą częścią oliwy i dodać do soczewicy. Pokroić dymkę na drobne paski i połączyć z sałatką. Doprawić solą i pieprzem, udekorować szczypiorkiem. Usmażyć bekon na chrupko i podawać z sałatką.