Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sałatka z pulpo

Świeże ośmiornice dobrej jakości mają przyjemny zapach morza, a ich skóra jest lekko lśniąca. Ich mięso jest pełne pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz jodyny. Ośmiornice, najwięksi przedstawiciele rodziny kałamarnic, żyją w ciepłych obszarach wszystkich oceanów; temperatura wody nie powinna jednak przekraczać 20 °C.

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania: 60 minut.

Sałatka z pulpo
Składniki:
 
1,5 kg ugotowanej ośmiornicy 
Natka pietruszki
3 słodkie papryki   
10 łyżek stołowych oliwy z oliwek
1 koper włoski  
2-3 łyżki stołowe octu z białego wina
2 czerwone papryczki chili  
Sól
1 czerwona cebula 
Pieprz
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Potnij w paski słodkie papryki, koper włoski, cebulę i papryczki. Posiekaj drobno czosnek. Duś wszystko w odrobinie oliwy przez 5 minut. Potnij ośmiornicę na nieduże kawałki i wymieszaj z warzywami. Zamarynuj wszystko w oliwie i occie i dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozostaw sałatkę na 30 minut, aby przeszła smakiem, po czym wymieszaj ją ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Nasza rada

Podawaj z ciepłymi grzankami i kawałkiem cytryny.