Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Sałatka tysiąca i jednej nocy

Bazą tego specjału jest kuskus (proso, pszenica bądź ziarna jęczmienia) lub bulgur (podgotowana pszenica). Po połączeniu z pietruszką, pomidorami, cebulą, miętą i sokiem cytrynowym, powstaje orzeźwiająca sałatka, które może być podawana jako zakąska albo jako dodatek do dań z grilla. Do sałatki tabbouleh można też oczywiście dodać coś według własnego uznania.

Sałatka tabbouleh

MI-przepis-salatka-tabbouleh

Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 15 minut.

Składniki   
250 g kuskusu (lub bulguru) 1 cytryna
2 łyżki grenadyny 5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 owocu granatu Sól
1 żółta papryka Pieprz
1 pęczek pietruszki Szczypta kminku
1/2 pęczka mięty  


  • Nasza wskazówka:
    Aby wzbogacić smak, możesz dodać trochę jogurtu

Przygotowanie

Mi-salatka-tabbouleh-1
Krótko podgotuj kuskus z kminkiem w 250 ml osolonej wody. Przykryj i zostaw, aż będzie gotowy, często mieszając przy pomocy trzepaczki.
Mi-salatka-tabbouleh-2
Drobno posiekaj paprykę. Wyjmij nasiona granatu.
Mi-salatka-tabbouleh-3
Drobno posiekaj zioła.
Mi-salatka-tabbouleh-4
Połącz wszystkie składniki i dodaj grenadynę.
Mi-salatka-tabbouleh-5

Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.

Mi-salatka-tabbouleh-6

Przed podaniem dobrze wymieszaj.

Mi-salatka-tabbouleh-7

Udekoruj do podania, np. figą.

Czy wiesz, że...?
Największa miska sałatki tabbouleh ważyła 4324 kg i powstała w listopadzie 2009 roku w Izraelu. Przy tej okazji, w celu pobicia światowego rekordu, grupa 350 osób pracowała nad tym daniem przez dziesięć i pół godziny.