Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Saganaki z krewetkami

Kuchnia grecka jest postrzegana jako zdrowa i prosta. W greckich potrawach często spotkamy czosnek, oliwę z oliwek, warzywa, baraninę, ryby i owoce morza. Już w starożytnej Grecji przyrządzanie ryb i owoców morza było cenioną sztuką. Dobrym przykładem prostego i zdrowego greckiego dania jest: saganaki z krewetkami  Smacznego.

Saganaki z krewetkami
Składniki na 2 porcje:
 
10 krewetek królewskich 
2 posiekane ząbki czosnku
opakowanie sera feta 
szczypta soli i pieprzu
garść posiekanej natki
odrobina Ouzo lub Metaxy
pietruszki     
oliwa z oliwek

Sos:
 
300 ml passaty                       
łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki oliwy z oliwek
50 ml białego wytrawnego wina
pokrojona w kostkę cebula
łyżka białego octu winnego
2 posiekane ząbki czosnku    

Przygotowanie:

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, a gdy się zeszkli, dolewamy wino i zagotowujemy. Dodajemy passatę, ocet, cukier, sól oraz pieprz i gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na patelni krótko obsmażamy krewetki z czosnkiem i przekładamy je do kokilek. Krewetki zalewamy sosem, posypujemy pokruszoną fetą, skrapiamy Ouzo lub Metaxą i zapiekamy 10 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką. Serwujemy w kokilkach ze świeżą bagietką lub chlebkiem pita.