Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Ryż do sushi

Ryż, ryba, warzywa, odrobina przypraw — to wszystko, czego potrzeba, żeby przygotować świetne sushi. Do przygotowania tej zróżnicowanej, artystycznej potrawy, która stanowi ucztę zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia, a do tego jest bardzo zdrowa, potrzebne jest tych kilka składników oraz umiejętności manualne.

Składniki:   

250 g ryżu do sushi (z okrągłymi
ziarnami)

1 łyżka cukru 
2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka soli


Specjalne wyposażenie: Urządzenie do gotowania ryżu.

 

Wskazówka:
 Ugotowany ryż należy przykryć wilgotną ściereczką i poczekać aż przestygnie przez dalszą obróbką. Do przygotowania idealnego sushi ryż powinien być jeszcze trochę ciepły.

Przygotowanie

wykonanie (1)
Płucz ryż, aż woda po płukaniu będzie czysta.
wykonanie (2)
Ugotuj ryż w urządzeniu do gotowania ryżu lub w garnku pod przykryciem na średnim ogniu w niewielkiej ilości wody, którą ryż wchłonie w całości i napęcznieje. Ryż jest gotowy, kiedy jest jędrny.
wykonanie (3)
Wymieszaj ocet ryżowy, sól i cukier. Zagotuj i pozwól im ostygnąć, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Delikatnie wmieszaj w ryż.