Nie jesteś naszym Klientem?

Załóż kartę MAKRO teraz

Rybne velouté z ciastem francuskim


Rybne velouté z ciastem francuskim

Porcji: 6 / Czas przygotowania: około 50 minut

Składniki: 
2 cebule 2 łyżki masła 
2 łyżki mąki 100 ml wytrawnego białego wina
1 l bulionu rybnego 300 ml śmietany
3 łyżki warzyw pokrojonych w kostkę 600 g filetu z białej ryby (np. żabnica)
Sól Pieprz
Ciasto francuskie 1 jajko
Tymianek Gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:

Posiekać drobno cebule i zeszklić na maśle. Posypać je mąką i dusić przez kolejne trzy minuty, a następnie podlać białym winem, ciągle mieszając. Wykończyć wszystko bulionem rybnym i gotować przez kolejnych pięć minut. Doprawić śmietaną oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Przetrzeć wszystko na puree i przelać przez sito. Przelać równe porcje do miseczek i dodać posiekane warzywa i trochę tymianku. Poporcjować rybę i dodać ją surową do zupy. Pociąć ciasto francuskie na kawałki nieco większe niż miseczki na zupę, posmarować ciasto jajkiem i posypać tymiankiem. Podobnie, posmarować brzegi miseczek jajkiem, a następnie położyć na wierzch każdej miseczki kawałek ciasta. Piec zupę w miseczkach w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 15 minut, do momentu aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru, a następnie szybko podać.